Caută
Close this search box.

Prima vizită oficială la Bruxelles: Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Charles Michel

Aflată în prima sa vizită oficială la Bruxelles, șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Natalia Gavrilița, a avut o întrevedere cu Charles Michel, președintele Consiliului European.

Natalia Gravrilița și-a exprimat încrederea că actuala vizită va pune bazele pentru impulsionarea relațiilor între Republica Moldova și Uniunea Europeană, astfel încât, în următoarea perioadă, să fie posibilă avansarea dialogurilor la nivel înalt pe securitate, justiție, energie.

Foto: Guvernul Republicii Moldova

Premierul moldovean i-a mulțumit oficialului european pentru susținerea pe care Consiliul European o oferă R.Moldova, menționând că acest suport este extrem de important pentru consolidarea proceselor democratice, reformarea justiției și instituțiilor statului, relansarea economică și crearea locurilor de muncă, precum și creșterea bunăstării cetățenilor.

Referindu-se la prioritățile Guvernului pe care îl conduce, Natalia Gavrilița a vorbit despre reforma justiției și anticorupție, inclusiv investigarea fraudei bancare, gestionarea pandemiei COVID-19 și pachetul de suport economic și social necesar pentru relansarea creșterii economice.

La rândul său, Charles Michel a menționat că ”UE este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme ambițioase pe care și-o propune”. ”Moldova este un partener important și prioritar pentru noi”.

În context, Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova este interesată de extinderea domeniilor de cooperare, dar și de dezvoltarea în continuare a politicilor naționale în conformitate cu Acordul de Asociere.

Totodată, oficialii au discutat și despre prioritățile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic, care urmează a fi desfășurat în decembrie.

Trebuie spus că, în cadrul vizitei la Bruxelles, prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie. Premierul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului OMNIBUS MFA și pentru decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranșă a asistenței OMNIBUS, în valoare de 50 de milioane de Euro, care va ajunge în Moldova la începutul lunii octombrie.

În același timp, oficialii au discutat despre necesitatea avansării recuperării banilor din frauda bancară. În acest context, prim-ministrul a menționat angajamentul ferm de a investiga și recupera aceste active, subliniind, totodată, că pentru aceasta este nevoie de o justiție funcțională. La fel, Natalia Gavrilița a solicitat asistența partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susținere a companiilor mici și mijlocii din Moldova, inclusiv prin introducerea mecanismelor de șomaj parțial și șomaj tehnic, astfel ca acestea să poată face față provocărilor din perioada pandemică.

Citește și: Prinţul moştenitor al Iordaniei este bolnav de COVID

Cei doi oficiali au discutat și despre reformele din domeniul vamal și cel fiscal. Prim-ministrul a vorbit și despre importanța Parteneriatului Estic și Acordului de Liber Schimb Aprofundat, menționând că politicile Guvernului sunt orientate să dezvolte un model economic aliniat cu modelul economic european, axat pe digitalizare, eficiență energetică și economie verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri