Caută
Close this search box.

Republica Moldova. Dosar penal, pentru furtul a 12 milioane de dolari, în care ar fi implicat Igor Dodon

igor dodon

Procuratura Generală a anunțat luni că „va ancheta o schemă criminală”, folosită la importul de energie electrică, în 2008, prin care s-ar fi furat bani de la stat, aproape 12 milioane de dolari.

Schema ar fi fost pusă în operă de factorii de decizie ai companii importatoare, de
responsabili ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică,
precum și de alte persoane.

După acest anunț al procuraturii, au apărut imediat două tipuri de speculații. Mai întâi, că la „alte persoane” ar intra și Igor Dodon, care era în anul 2008 ministru al Economiei. Apoi, că
Procuratura Generală ar face dosare rivalilor noii puteri, dintr-un calcul.

Procurorii moldoveni spun că suspectează în acest dosar delapidări prin metoda majorărilor neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirea diferenței de preț și că, fiind vorba de o chestiune de securitate energetică, cauza va examinată de un grup de procurori.

Cu toate că procuratura generală a vorbit în comunicatul său de azi despre implicarea în schemă a unor responsabili din Ministerul Economiei și Infrastructurii și agenția de reglementări în energetică, precum și “a altor persoane, inclusiv din afara țării”, ea nu a dat publicității totuși vreun nume de suspect.

Șef la ministerul pomenit în comunicatul procuraturii ca acționând “în înțelegere și de comun acord” cu Energocom, adică compania de stat prin care R. Moldova importă de la furnizorii din străinătate energia electrică, era în 2008, anul vizat, Igor Dodon, liderul socialiștilor moldoveni care, cum se știe, după un mandat de președinte, a pierdut alegerile prezidențiale trecute. Șefa lui din executiv era o altă socialistă, Zinaida Grecianîi.

În investigațiile jurnalistice apărute de-a lungul vremii, numele lui Dodon a fost adesea asociat cu acea schemă, numită de altfel așa chiar de procurori în comunicatul de azi și despre care jurnaliștii au scris și în anul respectiv, în 2008, dar și mai târziu, când subiectul era readus în atenția publică de anumiți experți de pe domeniul energetic, de exemplu Sergiu Tofilat.

În 2017, Procuratura Generală a pornit, sesizată de Tofilat, o cauză penală, dar la scurt timp a renunțat la ea, fără prea multe explicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri