Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seara că românii încă se ghidează după regulile antipandemice de anul trecut și ignoră faptul că au la dispoziție un vaccin pentru prevenirea COVID-19.

Acesta adaugă că România s-ar putea confrunta cu o serie de restricții impuse de unele țări, pentru că statele UE cu rate mari de imunizare, cum ar fi Danemarca, manifestă îngrijorare cu privire la români și bulgari, care ar putea întreține în continuare pandemia din cauza faptului că nu se vaccinează.

„Numărăm paturile, dar fără să facem nimic să nu umplem aceste paturi. Numărul de cazuri exact nu-l știe nimeni, avem faptul că testările se pot face și acasă, cu teste luate din farmacii, faptul că se pot face forme și mai ușoare de boală, iar unii nu le mai declară. Avem și în acest moment mai multe cazuri, dar lumea începe să trateze aceste cazuri ca pe o gripă sau sunt la siguranța celor care poate s-au vaccinat sau celor care au trecut prin boală”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Nelu Tătaru: Numărul de cazuri de COVID-19 din România este mai mare în realitate decât cel raportat

Totodată, fostul ministru spune că numărul de cazuri de COVID din România este în realitate mai mare decât cel raportat zilnic de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

„Dincolo de ce discutam anul trecut, dinstanțare, mască, dezinfectant, avem ceva ce n-am avut anul trecut, avem vaccinul. Încă jucăm după regulile de anul trecut, dar uităm vaccinul. La începutul verii trecute număram lunile și întrebam când apare vaccinul. La începutul anului trebuia să respectăm rândul la vaccinare. N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%. Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Multi dintre cetățenii noștri aleg să treacă prin boală”, a mai declarat fostul ministru.

Un număr de 3.342 noi cazuri COVID-19 au fost raportate luni, bilanțul total al infectărior ajungând în România la 1.152.052 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 78 de decese, în timp ce 952 de pacienți sunt internați la ATI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here