Caută
Close this search box.

Abdulrazak Gurnah a obținut Premiul Nobel pentru literatură 2021

Abdulrazak Gurnah a obținut Premiul Nobel pentru literatură 2021.

Abdulrazak Gurnah s-a născut în anul 1948, în Zanzibar.

Abdulrazak Gurnah a primit Nobelul ”pentru pătrunderea sa intransigentă și plină de compasiune în ceea ce privește efectele colonialismului și soarta refugiatului în prăpastia dintre culturi și continente”, potrivit organizatorilor.

Gurnah, care a crescut pe una dintre insulele din Zanzibar și a sosit în Anglia ca refugiat în anii 1960, a publicat 10 romane, precum și o serie de povestiri scurte.

Andrers Olsson: Gurnah se afla în bucătărie când a aflat vestea

Anders Olsson, președintele comitetului Nobel, a declarat că romanele scriitorului tanzanian, de la romanul său de debut „Memory of Departure”, despre o revoltă eșuată, până la cel mai recent, „magnificul” „Afterlives”, „se îndepărtează de descrierile stereotipice și ne deschid privirea către o Africă de Est diversificată din punct de vedere cultural, necunoscută multora din alte părți ale lumii”.

În calitate de scriitor, Gurnah „a pătruns în mod constant și cu mare compasiune în efectele colonialismului în Africa de Est și în efectele acestuia asupra vieților persoanelor dezrădăcinate și migratoare„, a spus Olsson într-o conferință de presă ținută la Stockholm.

Gurnah se afla în bucătărie când a fost informat de victoria sa, a declarat Olsson, iar comisia a avut cu el o conversație „lungă și foarte pozitivă”.

Cel mai recent roman al lui Gurnah, „Afterlives”, vorbește despre Ilyas, care a fost furat de la părinții săi de către trupele coloniale germane în copilărie și care se întoarce în satul său după ani de zile în care a luptat într-un război împotriva propriului său popor. Acesta a fost descris în The Guardian ca fiind „un roman convingător, care îi adună aproape pe toți cei care trebuiau să fie uitați și refuză ștergerea lor”.

În universul literar al lui Gurnah, totul este schimbător – amintiri, nume, identități. Acest lucru se datorează probabil faptului că proiectul său nu poate ajunge la o finalizare în sens definitiv„, a spus Olsson. „O explorare nesfârșită, condusă de pasiunea intelectuală, este prezentă în toate cărțile sale și la fel de proeminentă acum, în Afterlives, ca și atunci când a început să scrie, pe când era un refugiat de 21 de ani.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri