Talibanii au ucis un interpret afgan care a lucrat pentru un program al Uniunii Europene în Afganistan. Bărbatul asasinat colaborase inclusiv cu procurori români detaşaţi la Kabul.

Tânărul interpret afgan a fost găsit împuşcat de talibani chiar în propria-i casă din Kabul. Ştirea a fost dată de fratele traducătorului, într-un interviu pentru un canal indian de limbă engleză. În urmă cu aproape un deceniu, Saleb a colaborat inclusiv cu procurorul militar Bogdan Pîrjol, care la acea vreme lucra la Kabul pentru un program al UE.

Bogdan Pîrlog spune că Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie din care face parte şi Forumul Judecătorilor încercă să aducă în România mai mulţi magistraţi afgani a căror viaţă este în pericol.

Printre aceşti sunt mai mulţi judecători, 5 procurori anticorupţie, inclusiv un general de 3 stele şi 2 directori din Ministerul de Justiţie afgan.

Pentru scoaterea acestora din Kabul, magistraţii români au cerut în repetate rânduri sprijin Ministerului de Externe şi Preşedintelui Iohannis.

MAE a confirmat pentru TVR că a primit recent 8 cereri de azil din partea unor judecători afgani, iar acestea sunt în prezent verificate de diverse structuri de forţă ale statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.