Franţa a acuzat miercuri familia preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de a fi în spatele unui „trafic” cu fiinţe umane „abil organizat” spre Uniunea Europeană, prin Turcia şi Dubai, relatează Agerpres, care citează France Presse.

Acest „trafic de fiinţe umane este organizat chiar de familia Lukaşenko în mod direct, cu ţări terţe, în orice caz cu zboruri comerciale şi tururi organizate”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Clement Beaune.

Regimul se organizează abil prin Turcia şi prin Dubai”, a adăugat el în faţa Comisiei pentru afaceri europene din Senat, evocând că migranţi au fost de asemenea transportaţi „din Irak”.

UE îl suspectează pe preşedintele Lukaşenko de orchestrarea transportării migranţilor cu avionul din Orientul Mijlociu şi Africa la Minsk, după care aceştia sunt trimişi spre Lituania, Letonia şi Polonia, ca represalii la sancţiunile economice impuse regimului belarus de către blocul comunitar.

Este un trafic intolerabil care vizează slăbirea şi divizarea Uniunii Europene”, a afirmat Clement Beaune.

„Capcana în care vrea Lukaşenko ca noi să cădem, ceea ce ni s-a întâmplat cu Turcia, este să ni se spună: ‘Voi sunteţi cei care nu vreţi migranţi, voi sunteţi cei care îi trataţi rău, voi sunteţi cei care nu respectaţi principiile de bază pe care le susţineţi’”, a explicat Beaune.

„Trebuie să fim impecabili, fermi şi umani în acest răspuns”, a pledat secretarul de stat francez într-o afirmaţie critică vizând în special Polonia.

Varşovia intenţionează să construiască un zid la frontieră şi a instituit starea de urgenţă în zonă, unde forţele de ordine poloneze resping migranţii înapoi în Belarus.

Lituania a lansat la rândul său construcţia unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Belarus.

Citește și: O deputată fără certificat verde a scandalizat lumea la Înmatriculări

Douăsprezece ţări europene (Austria, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia) au scris la 7 octombrie Comisiei Europene pentru a cere UE să finanţeze aceste proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here