Caută
Close this search box.

Misiunea politică a ONU în Libia, prelungită

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prelungind până la 31 ianuarie misiunea sa politică în Libia, un termen scurt care îl slăbeşte pe emisarul său Jan Kubis şi care a dat naştere în ultimele trei săptămâni unor dispute politice între Rusia şi Marea Britanie, notează AFP.

Cei 15 membri ai Consiliului trebuiau să extindă de la jumătatea lui septembrie misiunea UNSMIL aproape automat pentru un, mai ales în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Libia prevăzute la 24 decembrie, vizând să întoarcă pagina la peste un deceniu de război.

Dar Rusia, ameninţând că îşi va folosi dreptul de veto, a respins atunci textul redactat de Marea Britanie, refuzând termenii legaţi de retragerea mercenarilor şi a trupelor străine din Libia şi de viitorul emisarului ONU.

În faţa blocajului, Consiliul de Securitate a fost obligat să prelungească tehnic mandatul UNSMIL cu 15 zile, până la 30 septembrie, pentru a acorda mai mult timp negocierilor dintre Moscova şi Londra. Degeaba.

Miercuri, potrivit unor surse diplomatice, Rusia a ameninţat încă o dată că va respinge textul britanic, deşi modificat. Şedinţa la vot a fost întreruptă brusc, transmite Agerpres. În cursul nopţii, Moscova a dat o nouă lovitură propunând propriul său text, o rară manifestare a neîncrederii în autorul unei rezoluţii.

După o reuniune de urgenţă, joi, a grupului P5 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa) pentru a rezolva problema, Consiliul a sfârşit prin a aproba a doua prelungire tehnică a UNSMIL expirând la 31 ianuarie.

Cu riscul de a părea în continuare foarte divizat, un paradox dat fiind faptul că presiunea internaţională este constantă pentru ca ipoteticul scrutin prezidenţial din Libia să aibă loc aşa cum a fost prevăzut la 24 decembrie.

Proiectele de rezoluţie concurente britanic şi rus, obţinute de AFP, îi solicitau secretarului general al ONU „să-şi păstreze emisarul special timp de şase luni”, prelungind totodată mandatul UNSMIL cu un an. Textele, sugerând că Jan Kubis este aproape de plecare, subliniau necesitatea ca misiunea să fie „condusă, odată ce va fi numit, de un reprezentant special al secretarului general, cu sediul la Tripoli, sprijinit de doi adjuncţi” (unul pentru ajutor umanitar, unul pentru politică).

Citește și: Ungaria nu a primit încă OK pentru PNRR

Occidentalii şi membrii africani ai Consiliului au deplâns rezultatul obţinut joi. Statele Unite l-au considerat „nefericit”, Kenya a reclamat ca un african să preia conducerea procesului ONU de ajutor pentru Libia, în timp ce Franţa a precizat că, la 12 noiembrie, va avea loc conferinţa internaţională pe care intenţionează să o organizeze împreună cu Germania şi Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri