Surse politice au declarat că în cursul acestei seri președintele Klaus Iohannis urmează să aibă o întâlnire cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și cu președintele PN,L Florin Cîțu.

Potrivit surselor citate, este luat în calcul inclusiv scenariul refacerii coaliției cu USR, după ce negocierile cu PSD au eșuat.

Liberalii sunt nevoiți să ia în calcul readucerea USR la guvernare pentru că premierul desemnat Nicolae Ciucă nu reușește să găsească majoritatea necesară trecerii guvernului prin Parlament.

De altfel, după discuția avută cu președintele USR Dacian Cioloș, Ciucă a declarat că „USR nu susţine un guvern minoritar şi există o soluţie, şi anume aceea a refacerii coaliţiei”.

Și președintele USR a spus că premierul desemnat l-a întrebat în ce condiții s-ar întoarce USR la guvernare. „Eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției”, a declarat Cioloș.

Refacerea coaliției nu este însă acceptată, deocamdată, de Florin Cîțu. Întrebat, luni, despre acest scenariu, Cîțu a dat de înțeles că ar vrea să fie din nou premier, „dacă discutăm scenarii”. „Haideți să vedem cum va arăta această propunere, că s-ar putea să fie o propunere cu președinte PNL ca premier”, a spus Cîțu.

„PNL a arătat responsabilitate, a arătat flexibilitate, a arătat dorința de a rezolva această criză politică. PNL a venit și a schimbat mandatul, din propunerea de președinte al PNL- premier, a venit cu un alt candidat. Este ceea ce spuneau și cei de la PSD și cei de la USR. (…) Soluția responsabilă, astăzi, este să votăm acest Guvern minoritar, asta ar arăta și din partea celor de la USR și de la PSD responsabilitate și că îi interesează românii și nu doar voturile și schemele electorale sau planurile lor electorale. Mergem mai departe și ne ocupăm de rezolvarea crizei din România. Dacă nu, bineînțeles, cum am spus de fiecare dată, toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv alegeri anticipate”, a mai declarat Cîțu.

Președintele PNL a mai spus că după învestirea guvernului pot continua discuțiile cu USR pentru refacerea coaliției: „trecem peste iarnă și o să discutăm după aceea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here