Caută
Close this search box.

După ce a plimbat trei „omuleţi verzi” prin Polonia, Belarusul îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri polonez

belarusul

Belarusul a anunţat că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri polonez la Minsk, după o măsură similară luată de către Polonia, marcând o escaladare a tensiunilor frontaliere între aceste două ţări pe fondul deplasării migranţilor în zonă, transmite AFP.

Câteva mii de persoane originare mai ales din Orientul Mijlociu încearcă de mai multe săptămâni să intre din Belarus în Polonia, Letonia şi Lituania.

Miercuri, Polonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri belarus pentru a denunţa o ”provocare” după ceea ce Varşovia consideră a fi incursiunea pe teritoriul polonez, dinspre Belarus, a mai multor indivizi în uniformă înarmaţi.

Drept reacţie, Ministerul de Externe belarus a indicat joi că l-a convocat la rândul său pe însărcinatul cu afaceri polonez pentru a-i transmite ”protestul său ferm”.

”Belarusul nu a provocat niciodată vreun incident frontalier şi respinge aşadar categoric” aceste acuzaţii, a menţionat diplomaţia de la Minsk într-un comunicat, estimând că ”deteriorarea situaţiei la frontieră este inadmisibilă”.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte.

Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri