Caută
Close this search box.

În comparație cu România, guvernul francez adoptă prudența: Pașaportul sanitar rămâne în vigoare încă 9 luni

În Franţa, pașaportul sanitar va rămîne în vigoare pînă pe data de 31 iulie anul viitor. Parlamentul a aprobat această măsură deși Senatul, dominat de formaţiuni de dreapta, nu era de acord. Opoziţia reacţionează critic la această măsură exprimîndu-și temerea că ar putea fi instrumentalizată politic, dat fiind că în primăvara anului viitor au loc în Franţa alegeri prezidenţiale.

Pașaportul sanitar, în ciuda polemicilor pe care le stîrnește, rămîne deci în vigoare în Franţa pe fondul unei creșteri a numărului de contaminări. Joi 4 noiembrie, de exemplu, autorităţile de resort anunţau peste 9500 de cazuri de contaminare în 24 de ore. Pe ultimele șapte zile s-a înregistat în medie 6200 de noi cazuri la fiecare 24 de ore.

Situaţia sanitară din Franţa nu este însă de loc comparabilă cu ceea ce se întîmplă în România, potrivit RFI. Spitalele franceze nu sunt debordate. În secţiile de urgenţă erau recenzaţi joi 1099 de bolnavi în stare critică iar numărul deceselor cauzate de Covid se ridica, pe ultimele 24 de ore, la 49.

Guvernul francez a adoptat prudența

Guvernul preferă să rămînă însă vigilent, iar proiectul de lege aprobat vineri de Parlament se intitulează chiar așa, legea vigilenţei sanitare. Rămîn deci în vigoare măsuri referitoare la tot felul de restricţii, unele legate de manifestaţii, altele de circulaţia persoanelor.

În Franţa 75 la sută din populaţie este vaccinată, ceea ce nu înseamnă însă că s-a creat un scurt imunitar total în faţa virusului. În 39 de departamente, unde se înregistrează peste 50 de contaminaţi la suta de mii de locuitori, masca redevine obligatorie în școlile primare.

În acest context autorităţile le dau francezilor și o veste bună mult așteptată: staţiunile de ski vor fi deschise în iarna aceasta iar doritorii sunt invitaţi să rezerve. Deocamdată nu se precizează dacă va fi nevoie de un pașaport sanitar pentru cei care vor să urce pe schiuri, dar decizia va fi luată foarte repede. Accest sector industrial, comercial, turistic și sportiv legat de ski a înregistrat din cauza pandemiei pierderi de un miliard de euro pînă acum.

Cum spuneam, francezii s-au vaccinat masiv, peste 50 de milioane dintr-o populaţie de peste 67 390 000 de locuitori. Ceea ce face că acum viaţa este practic normală. Există însă și diverse forme de rezistenţă împotriva vaccinului, ba chiar și fraude. Legea adoptată vineri 5 noiembrie de parlament prevede o amendă de 750 de euro pentru transmiterea ilegală a unui pașaport sanitar de la titular la altcineva, iar fabricarea unui pașaport sanitar fals poate fi pedepsită cu cinci ani de închisoare și cu 75 000 de euro amendă. În Franţa, din octombrie încoace, chiar și tranșa de vîrstă 12 – 17 ani este inclusă în obligativitatea prezentării unui pașaport sanitar (sau pass sanitaire, cum i se spune în limbajul curent). Pe 15 februarie anul viitor guvernul urmează să prezinte Parlamentului un bilanţ legat de situaţia sanitară, și dacă aceasta va fi foarte bună probabil că multe măsuri vor fi ridicate…

Din păcate veștile pe continentul european nu sunt foarte optimiste. Organizaţia Mondială a Sănătăţii își exprima recent neliniștea în jurul creșterii contaminărilor în Europa în timp ce pe alte continente situaţia se ameliorează. În Germania, arată agenţia France Presse, s-a înregistrat ieri un număr record de contaminări, aproape 34 000 în 24 de ore. Croaţia este și ea într-o situaţie critică, avînd rata de vaccinare cea mai mică din Europa.

Citește și: Jurma: Deschiderea școlilor e o măsură de relaxare nejustificată

Dacă lucrurile contiună așa, pînă înfebruarie anul viitor Europa va avea 500 000 de morţi suplementari din cauza pandemiei afirma OMS. Pînă la proba contrarie, deci, nu există nici o soluţie împotriva virusului decît vaccinul. În Franţa este difuzat mereu un clip foarte clar despre vaccin, un clip de numai cîteva secunde: vedem un grup de prieteni la masă care încep să discute despre vaccin și fiecare are o opinie diferită. Iar comentariul final este următorul: putem să discută despre orice, cît vrem, indiscutabile rămîn doar cifrele: 90 la sută dintre oamenii care mor din cauza virusului sunt nevaccinaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri