Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancţiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migraţiei, transmite Reuters.

Circa 4.000 de migranţi sunt blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan.

UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii de Externe europeni au fost unanim în favoarea noilor sancţiuni, dar detaliile nu au fost încă stabilite, potrivit Agerpres. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”.

O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.

Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afara Belavia, compania naţională belarusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.

Polonia a raportat numai în noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranţii din Belarus au mai încercat anul acesta să intre în Letonia şi Lituania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here