Viitorul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile altora. Intenția acestuia este de a reduce atribuțiile Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, și, implicit, ale lui Raed Arafat.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății propus și avizat favorabil, intenționează să schimbe total lucrurile la nivelul acestui minister, astfel încât să reducă rolul pe care îl joacă Raed Arafat în luarea deciziilor. În opinia viitorului ministru, în ultima perioadă DSU, structura condusă de Arafat, a intrat peste competențele Ministerului Sănătății.

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă. Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit spuselor sale, o astfel de măsură este necesară pentru că nu este normal ca alte structuri să ia decizii, iar Ministerul Sănătății să fie responsabil. Viitorul ministru a precizat că DSU nu are atribuții în gestionarea și funcționarea sistemului medical.

„Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să acces o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății. Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila citat de România TV.

Raed Arafat va fi păstrat în funcție

Pe de altă parte, viitorul ministru a precizat că va continua colaborarea cu Raed Arafat. Viitorul ministru, propus de PSD, a apreciat că acesta își face bine treaba și nu sunt motive pentru a fi schimbat. Viitorul ministru crede că Arafat încă este omul potrivit pentru funcția de șef DSU.

„Dânsul își face bine treaba în calitate de coordonator al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), însă este un lucru pe care trebuie să-l discutăm și să-l spunem foarte clar: dacă ministerul are responsabilitate pe sectorul de sănătate, deciziile trebuie să le ia Ministerul Sănătății, nu altă structură guvernamentală”, a declarat Alexandru Rafila.

În schimb, în opinia lui Rafila, atribuțiile cu privire la sănătatea publică trebuie restabilite în așa fel încât responsabilii să fie identificați mult mai ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here