Caută
Close this search box.

Avertisment. Posibilă redinamizare a variantei Delta. Omicron devine dominantă

redinamizare

Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat cum apar valurile de infectări cu virusul SARS-CoV-2, ce anume le generează şi ce fenomen se întâmplă acum în România, făcând analogie cu perioada prin care trece India, o ţară lovită puternic de pandemie anul acesta, cu sute de mii de infectări pe zi, dar care înregistrează acum o perioadă de acalmie.

Specialistul spune că acolo, după momentul în care numărul de infectări a fost foarte mare, varianta circulantă a ajuns să se stingă, urmând această perioadă de linişte.

După această perioadă însă va începe un nou val, în momentul în care apare o nouă variantă a virusului sau un context epidemiologic care favorizează evoluţia infecţiilor.

Făcând o paralelă cu ţara noastră, la o populaţie mai mică, precum cea de la noi, expertul explică faptul că acelaşi fenomen are loc acum şi la noi, unde avem o perioadă de linişte, după ultimul val dramatic de infectări, soldat cu foarte multe decese.

Dr. Emilian Popovici spune că această perioadă se va încheia în ianuarie, tocmai pentru că virusul începe să fie deja redinamizat de circulaţia mai intensă a oamenilor din această perioadă, dar şi din cauza apariţiei noii variante Omicron.

În acelaşi timp însă anul viitor va avea loc şi alt fenomen, spune Dr. Popovici. Varianta Delta a virusului va circula la un moment dat în paralel cu varianta Omicron, lucru care s-ar putea să creeze probleme în Valul 5 pandemic.

Numărul mare de infecţii pe care varianta Omicron, mult mai transmisibilă, îl va produce va avea cu siguranţă impact asupra presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi asupra ratei de decese, mai spune Prof.Dr. Popovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri