Președintele SUA, Joe Biden, are consultări joi seara cu omologul său român, Klaus Iohannis, și liderii celorlalte state aliate est-europene din formatul București 9.

Tema discuțiilor este situația tensionată de la granița cu Ucraina, unde Rusia a mobilizat trupe, iar occidentalii se tem că urmează o invazie.

Scopul discuțiilor dintre Biden și „liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO” este „de a rezuma întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă, potrivit Digi24.

Din grupul celor nouă de la București fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.

Joe Biden a spus, după întâlnirea cu Vladimir Puțin, că Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO.

El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

Biden a spus că i-a transmis lui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here