Caută
Close this search box.

Biden discută cu Iohannis şi cu alţi lideri est-europeni despre tensiunile de la granița Rusia-Ucraina

iohannis

Președintele SUA, Joe Biden, are consultări joi seara cu omologul său român, Klaus Iohannis, și liderii celorlalte state aliate est-europene din formatul București 9.

Tema discuțiilor este situația tensionată de la granița cu Ucraina, unde Rusia a mobilizat trupe, iar occidentalii se tem că urmează o invazie.

Scopul discuțiilor dintre Biden și „liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO” este „de a rezuma întâlnirea sa cu președintele rus Vladimir Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă, potrivit Digi24.

Din grupul celor nouă de la București fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.

Joe Biden a spus, după întâlnirea cu Vladimir Puțin, că Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO.

El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

Biden a spus că i-a transmis lui Putin în mod clar că, în cazul unei invazii, consecințele economice vor fi devastatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri