Caută
Close this search box.

Joe Biden va avea în această seară consultări cu Klaus Iohannis și ceilalți lideri ai formatului București 9

iohannis

Președintele SUA Joe Biden va avea consultări, joi, cu președintele Klaus Iohannis și liderii celorlalte state aliate est-europene din cadrul formatului București 9.

Joe Biden va avea o discuție telefonică cu “liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică”, a anunțat Casa Albă citată de caleaeuropeană.ro.

Din grupul celor nouă de la București fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Grupul a fost creat de președinții Klaus Iohannis și președintele polonez Andrzej Duda.

Înaintea acestor discuții, Joe Biden va avea o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Statele Unite nu iau în calcul trimiterea de trupe americane pentru a apăra Ucraina în cazul unui atac rus, pentru că ţara nu face parte din NATO, a declarat miercuri preşedintele american Joe Biden, la o zi după videoconferința cu omologul său rus, Vladimir Putin. El a vorbit însă despre „consecințe economice cum nu s-au mai văzut” pe care Rusia le va suporta în cazul unei invazii a Ucrainei, dar și despre sporirea prezenței americane în țările NATO din Europa.

„Ideea ca SUA să recurgă unilateral la forţă pentru a răspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luată în calcul în prezent”, le-a răspuns Joe Biden miercuri jurnaliștilor, în timp ce pleca de la Casa Albă.

„Avem o obligație morală și o obligație legală față de aliații noștri din NATO dacă sunt atacați, potrivit articolului 5, este o obligație sacră. Această obligație nu se aplică și în cazul… Ucrainei”, a mai precizat Biden, potrivit CNN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri