Caută
Close this search box.

Lukaşenko spune că Belarus ar putea găzdui arme nucleare ale Rusiei

lukaşenko

Liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că țara sa ar fi dispusă să găzduiască arme nucleare rusești, dacă NATO va muta echipamente americane similare, din Germania în Europa de Est.

Într-un interviu din 30 noiembrie, Lukașenko a recunoscut pentru prima dată Crimeea ocupată de Moscova, ca parte a Rusiei, adăugând că plănuiește să viziteze peninsula, împreună cu președintele rus, Vladimir Putin.

Lukașenko a devenit în tot mai mare măsură aliatul Rusiei, pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, din cauza represiunii sale, asupra mișcării pro-democrație a țării, în urma alegerilor prezidențiale, disputate de anul trecut.

Întrebat despre o declarație recentă a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Lukașenka a spus că va invita Rusia să poziționeze arme nucleare în Belarus.

La începutul acestei luni, Stoltenberg a declarat că armele nucleare americane, de la o bază din Germania, ar putea fi mutate mai spre est, dacă noul guvern al Berlinului renunță la un acord de partajare nucleară, o mișcare ce ar enerva Rusia.

„Germania poate, desigur, să decidă dacă vor exista arme nucleare în țara dumneavoastră, dar alternativa este că ajungem cu ușurință, cu arme nucleare în alte țări din Europa, tot în estul Germaniei”, a spus Stoltenberg.

Ca reacție, Lukașenka i-a spus lui Dmitri Kiseliov, șeful rețelei ruse de televiziune de stat Rossia Segodnya: „Atunci îi voi propune lui Putin să returneze armele nucleare în Belarus”, adăugând: „Noi, pe teritoriul Belarusului, suntem pregătiți pentru asta. ”

El a spus că Belarus a menținut infrastructura pentru arme nucleare, care au fost retrase după colapsul sovietic din 1991.

Aliații NATO erau îngrijorați că viitorul guvern al Germaniei, compus din social-democrați, verzi și liber-democrați, va renunţa cam la 20 de bombe atomice gravitaționale B-61 americane, situate pe pământul german.

Însă, în baza unui acord încheiat săptămâna trecută, Germania nu va cere Statelor Unite să-și îndepărteze bombele nucleare, așa cum se temeau unii aliați, deși problema ar putea apărea din nou, în viitor.

Rusia și Belarus au un așa-zis acord de uniune, care prevede legături politice, economice și militare strânse, dar de ani de zile Lukașenko s-a abținut de la aprofundarea legăturilor, precum și să cedeze suveranitatea, chiar dacă se baza pe energie ieftină și împrumuturi de la Moscova, informează Radio Free Europe.

Analiștii spun acum că Belarus și Rusia promovează acordul de unire, deoarece Kremlinul încearcă să folosească vulnerabilitatea lui Lukashenko, pentru a obține concesii dure.

Uniunea Europeană și Statele Unite au impus sancțiuni regimului lui Lukașenko, din cauza represiunii brutale asupra mișcării pro-democrație a țării, în urma alegerilor disputate anul trecut.

Tensiunile cu Occidentul au escaladat și mai mult din vară, din cauza acuzațiilor că Minsk orchestrează o criză a imigranților, la granița Poloniei, Letoniei și Lituaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri