Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, Strategia Naţională Anticorupţie 2021 – 2025, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Documentul reprezintă un angajament politic de a susţine toate instituţiile care combat corupţia, fiind, în acelaşi timp, şi un prim obiectiv îndeplinit din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe partea de Justiţie.

„Guvernul României a aprobat astăzi Strategia Naţională Anticorupţie 2021-2025. Este un răspuns ferm pe care Guvernul României îl dă în combaterea corupţiei.

Este un mesaj politic şi un angajament politic de a confrunta acest fenomen, este un mesaj politic şi un angajament politic de a susţine toate instituţiile care se confruntă cu corupţia şi care combat corupţia în temeiul legii. Corupţia este în continuare un fenomen serios, care afectează drepturile şi libertăţile cetăţenilor atât în România, cât şi în alte state membre.

Ca şi alte state membre, Guvernul României combate corupţia, în limita competenţelor, prin politici, proiecte de lege şi mijloace bugetare alocate instituţiilor anticorupţie”, a precizat Predoiu, citat de Agerpres.

El a adăugat că documentul are la bază o largă consultare, de aproape un an, cu instituţiile publice, mediul de afaceri şi societatea civilă.

„Strategia are o bază ştiinţifică constând într-un studiu sociologic şi criminologic alcătuit de Ministerul Justiţiei şi Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul de Interne şi vizează nu numai combaterea corupţiei ca fenomen criminologic, ci şi prevenţia corupţiei şi formarea unei culturi a integrităţii în toate instituţiile publice şi instituţiile private.

Strategia abordează corupţia într-un trend modern, în care ea este văzută ca o parte a unui fenomen mai complex, care include şi crima organizată”, a explicat Predoiu.

Potrivit acestuia, în continuare, Ministerul Justiţiei va propune Guvernului proiecte de lege, instrumente legislative, care să ducă la îndeplinire această Strategie.

„Aş menţiona viitoarele proiecte ale Codului penal şi Codului de procedură penală, care urmează să continue dezbaterea publică şi să intre în dezbaterea Parlamentului în toamna anului viitor”, a indicat Cătălin Predoiu.

Ministrul a menţionat că Strategia Naţională Anticorupţie adoptată de Executiv este corelată cu instrumente internaţionale la care România este parte, cum ar fi GRECO, cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi cu obiectivele din cadrul acestuia.

„Este un prim obiectiv în cadrul PNRR care vizează domeniul Justiţiei şi care a fost îndeplinit la timp”, a completat Predoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.