Caută
Close this search box.

Raed Arafat, în scandalul cu Grindeanu: Dacă deranjează şeful, o cale e: păstrezi sistemul, scapi de șef

raed arafat

Raed Arafat a declarat că instituţia pe care o conduce „nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii” și că „DSU nu este un om”. Declarația vine după ce vicepremierul PSD, Sorin Grindeanu, a spus la Digi24, cu referire la Arafat, că nu e suficient „un singur om” pentru gestionarea pandemiei și că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar trebui să se implice mai mult.

„Niciodată nu a fost (suficient un singur om, n.r.). Atribuțiile DSU sunt stabilite prin lege. DSU nu se bagă peste Ministerul Sănătății.

Stabilirea atribuțiilor de sănătate publică – politica testării, medicamentelor – se fac împreună cu INSP și Ministerul Sănătății, nu de către DSU. DSU este entitatea care preia – așa cum s-a întâmplat și astăzi – întocmește proiectul de hotărâre CNSU, îl consultă cu toți, se discută în ședințele CNSU, unde membru este Ministrul Sănătății.

Ministrul poate bloca oricând orice hotărâre dacă nu este de acord cu ea”, a spus Raed Arafat la Digi24.

„Astăzi ce a fost? A ieşit o ştire care nimeni nu ştie de unde a pornit, că Arafat a mers la Guvern şi a propus ca toată lumea să se testeze PCR, vaccinați și nevaccinați, la intrarea în țară. Arafat nu a propus.

Propunerea a venit de la INSP, noi am făcut proiectul de hotărâre. Eu l-am citit în ședință, asta e altceva. Dar am spus clar că informaţia provine de la INSP, nu provine de la creierul lui Arafat sau de la cineva din DSU – și noi avem medici la DSU”, a spus Arafat.

„La guvern, când s-a discutat, s-a decis că totuși implementarea unei astfel de măsuri implică foarte mlte aspecte care trebuie analizate și s-a hotărât că INSP și Ministerul Sănătății urmează să reanalizeze propunerea și să vină cu soluții mai clare, mai concrete. Și așa a rămas”, a adăugat el.

Arafat a mai spus că Rafila văzuse proiectul de hotărâre când a intrat în ședința de Guvern.

El a subliniat că rolul DSU este esențial în coordonarea operativă a pandemiei este esenţial, și că sistemul funcţionează foarte bine, cu atât mai mult cu cât și experți internaționali l-au recomandat.

„Dacă problema e cine conduce, sunt alte soluții, nu trebuie să stricăm sistemul să scpăm de cine e la coordonare. Dacă asta e problema, atunci poate că sunt alte soluții pe care trebuie să le decidă unii și alții, dar în nici un caz nu strici un sistem funcțional”, a spus Arafat.

„Dacă deranjează şeful, o cale e: păstrezi sistemul, scapi de șef. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, ele se construiesc pentru o țară, ele trebuie să continue indiferent cine este la capul lor”, a spus Arafat.

Pe de altă parte, el a spus că nu are nici o informaţie cum că s-ar dori schimbarea lui din funcție și că are o comunicare bună cu premierul.

„Cu premierul relaţia de lucru este excelentă, cu domnul Rafila discut, nu e nicio problemă”, a mai spus Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri