Preşedintele rus Vladimir Putin se declară joi ”convins” de faptul că este posibil un dialog ”eficient” cu Statele Unite, în urări cu ocazia sfârşitului anului adresate omologului său Joe Biden, cu câteva ore înainte de o convorbire telefonică, relatează AFP.

”Sunt convins (…) că putem să mergem înainte şi să forjăm un dialog ruso-american eficient fondat pe respect reciproc şi luarea în consideraţie a interselor naţionale ale ficăruia”, scrie Putin în această telegramă, anunţă Kremlinul, în contextul unei crize ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina.

Lideii de la Kremlin şi Casa Albă urmează să dscute la telefon joi, la ora 20.30 GMT (22.30, ora României).

Aceasta este cea de a doua discuţie de acest fel în mai puţin de o lună.

Joe Biden vrea să-i propună, potrivit Casei Albe, o ”cale diplomatică” lui Vladimir Putin, în vederea unei ieşiri din criza ruso-occidentală în centrul căreia se află Ucraina.

Moscova şi-a făcut publice revendicările şi a publicat două proiecte de tratat, dintre care unul care interzice orice extindere viitoare a NATO, mai ales în Ucraina vecină.

Primele negocieri între America şi Rusia sunt prevăzute la 10 ianuarie, la Geneva. Occidentul acuză Moscova de pregătirea unei invazii a Ucrainei, după ce Rusia a desfăşurat zeci de mii de militari, dar şi material militar şi armament la frontieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here