Caută
Close this search box.

Tentativă eşuată. Recomandările Comisiei Europene: Nu spuneți niciodată ”Crăciun” și ”doamnelor și domnilor”

crăciun

O serie de recomandări transmise de Comisia Europeană propriilor angajați provoacă discuții politice în statele membre, iar cei mai vocali sunt naționaliștii, scrie La Repubblica, într-o analiză privind noul limbaj nediscriminatoriu și inclusiv promovat de instituțiile europene.

Un reprezentant al Comisiei Europene a anunțat însă că documentul a fost retras.

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, este premisa lăudabilă a unui document citat de presa italiană care conține un ghid de socializare pentru personalul instituțiilor europene.

Scopul, se spune, este de a limita referirile la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”. De fapt, cererea sugerată în documentul de „comunicare corectă” furnizat de Comisie, intitulat „Uniunea Egalității”, este cea care stârnește nedumerire și proteste.

Printre sugestii se numără, de exemplu, evitarea referirii la Crăciun în comunicările interne. Oficialii de la Bruxelles le cere funcționarilor ”să nu presupună că toată lumea este creștină, pentru că nu toată lumea sărbătorește sărbătorile creștine și nu toți creștinii le sărbătoresc la aceleași date”.

Invitația este așadar să se arate „sensibil la faptul că oamenii au tradiții și calendare religioase diferite”. Iată un exemplu despre cum să formulezi o frază de genul: „Sezonul de Crăciun poate fi stresant”. Mai bine, recomandă Comisia, să se scrie „Perioada de vacanță poate fi stresantă”.

Pentru neutralitatea religioasă se mai cere să nu se folosească doar nume creștine sau nume tipice unei religii, precum „Maria și Ioan”: „Malika și Julio” ar fi de preferat.

Mergând înainte pe fila limbajului incluziv, o temă profund resimțită în rândul noilor generații, se recomandă să nu se adreseze publicului cu clasicul „Doamnelor și domnilor”, ci, în schimb, să prefere ceva neutru precum „Stimați colegi”.

În e-mailuri este mai bine să se folosească termenii din engleză Miss sau Mrs, decât dacă „este preferința explicită a destinatarului”.

În chestionare sau alte documente în care trebuie să se specifice sexul nu ar trebui să se ofere doar opțiuni bărbați/femei, ci să se adauge și „altele” ori „prefer să nu dezvălui”.

Matteo Salvini, lider politic de dreapta din Italia a postat, în replică, „Trăiască Crăciunul, sperând că nimeni în Europa nu este jignit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri