Caută
Close this search box.

Deputat PNL solicită ministrului Sănătăţii să se exprime pentru depolitizarea subiectului certificatului verde

deputat pnl

Deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea a solicitat public ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a subiectului Certificatului StopCovid şi să lase Institutului de Sănătate Publică şi Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii rolul de a se exprima public, pe bază de argumente ştiinţifice, argumente care se vor constitui în baza dezbaterilor parlamentare pentru adoptarea, mai apoi, a legislaţiei Certificatului StopCovid.

Liberalul mai acuză că Rafila este înconjurat de o puternică facţiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activităţilor profesionale.

„Sunt şi politicieni care confundă gândirea critică şi experienţa complexă cu aplicarea cameleonică a unui dublu sau chiar triplu limbaj. Ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facţiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activităţilor profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprimă tot mai nuanţat, aproape de limita renunţării la ideea de Certificat SopCovid. Este un motiv semnificativ pentru care premierul Nicolae Ciucă a luat decizia de a nu adopta HG pentru introducerea Certificatului StopCovid, arătând că dezbaterea şi votul din Parlament va aduce o certă clarificare asupra susţinerii deschise pentru adoptarea legislaţiei Certificatului StopCovid. PNL este categoric pentru introducerea Certificatului SopCovid, o măsură adoptată în mai multe state europene, cu grade diferite şi maniere specifice de implementare. Libertatea personală, mai ales în privinţa deciziei vaccinării, garantată constituţional, nu poate să primeze şi să impieteze asupra dreptului la muncă al celorlalţi. Când condiţiile de muncă implică multe obligaţii foarte specifice, contextualizând un set de obligaţii profesionale, între care se află şi obligaţia de a proteja sănătatea celorlalţi, atunci, pe lângă libertatea individuală de a apela sau nu la vaccinare, devine foarte importantă şi obligaţia profesională de a asigura protecţia colectivă a sănătăţii. Despre asta e vorba atunci când se dezbate introducerea Certificatului StopCovid în mediile profesionale”, a scris Marilen Pirtea, pe Facebook.

Deputatul PNL a mai spus că „până când reuşim să adoptăm în Parlament legislaţia Certificatului StopCovid, iată că asistăm la prologul valului 5, cu aproape 4.000 de infectări în ultimele 24 de ore, a doua zi consecutivă în care se dublează numărul de infectări cauzate de COVID-19”.

„În calitate de parlamentar ce aparţine arcului guvernamental, prin grupul PNL de la Camera Deputaţilor, îi solicit domnului ministru Rafila să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a deciziei asupra motivării pentru introducerea Certificatului StopCovid, lăsând Institutului de Sănătate Publică şi Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii rolul de a se exprima public, pe bază de argumente ştiinţifice.

Aşteptăm din partea Ministrului Sănătăţii să prezinte în Parlament, comisiilor de specialitate şi plenului legislativului, setul de argumente şi concluzii ştiinţifice pe care ISP şi Comisia de Epidemiologie din MS le pot formula în legătură cu adoptarea Certificatului StopCovid.

Acest demers este absolut necesar pentru a elimina pericolul abordării politice a unei situaţii legate de sănătatea publică, care nu ar aduce decât paralizarea dezbaterii, odată cu radicalizarea opiniilor parlamentare în legătură cu un subiect prin excelentă ştiinţific şi medical”, a completat liberalul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri