Caută
Close this search box.

Fostul comandant al unei unităţi militare din Gorj, trimis în judecată de DNA

dna

Fostul comandant al unităţii militare 01541 din Budieni, judeţul Gorj, şi alte şase cadre militare au fost trimişi în judecată de procurorii militari din cadrul DNA pentru mai multe infracţiuni de corupţie după ce ar fi achiziţionat de la firme ale unui om de afaceri bunuri la preţuri supraevaluate, iar altuia i-ar fi plătit servicii nerealizate.

Şi cei doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată, în acest dosar.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Marin Bran, colonel în rezervă, la data faptelor comandant al U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Laurenţiu-Augustin Vîlceanu, locotenent colonel în rezervă, la data faptelor şef al Compartimentului Logistic din cadrul U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Totodată, au fost deferiţi justiţiei Sorin Ion Roşculescu, plutonier adjutant principal în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Raul Gălescu, plutonier major în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată, Minel Vodoiu, maistru militar în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, Ion-Sorin Besoi, plutonier major în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi fals intelectual, în formă continuată, Gheoghe Iliea, plutonier adjutant principal în rezervă, la data faptelor angajat în cadrul U.M. 01541 Budieni, judeţul Gorj, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

De asemenea, au fost trimise în judecată două persoane fizice, administratori ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Potrivit DNA, în rechizitoriu procurorii militari au arătat că, în perioada octombrie 2011 – iulie 2015, Marin Bran şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de legea privind finanţele publice în sensul că ar fi achiziţionat de la societăţile unuia dintre cei doi oameni de afaceri bunuri la preţuri supraevaluate (materiale de construcţii, materiale electrice etc.), iar în cazul celuilalt ar fi dispus achitarea unor servicii care în realitate nu au fost executate. În cazul unora dintre bunuri, pe lângă preţul mare cu care au fost achiziţionate, acestea erau atipice pentru scopul declarat.

„În demersul său infracţional, inculpatul Bran Marin ar fi beneficiat de sprijinul celorlalte cadre militare care i-ar fi pus la dispoziţie documentele necesare achiziţiilor menţionate mai sus (o parte din ele fiind întocmite în fals). Prejudiciul cauzat unităţii militare prin încălcarea prevederilor legale este de 918.910 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societăţile celor doi oameni de afaceri”, a arătat DNA, într-un comunicat de presă transmis luni.

Ministerul Apărării Naţionale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de patru inculpaţi.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri