Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov afirmă că vrea diplomaţie, şi nu război, după un apel al Statelor Unite adresat Rusiei, de a reveni la masa negocierilor şi de a nu invada Ucraina, relatează AFP.

”Noi am ales calea diplomaţiei de multe decenii”, declară Serghei Lavrov, într-un interviu difuzat de ma multe posturi de radio şi televiziune ruse. ”Trebuie să lucrezi cu toată lumea, acesta este principiul nostru”, subliniază el.

”Dacă ar depinde doar de Rusia, nu va avea loc un război. Noi nu vrem războiul. Însă nici nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate grosolan în picioare, ignorate”, ameninţă el.

Cel puţin 100.000 de militari ruşi se află desfăşuraţi la frontiera Ucrainei de la sfârşitul lui 2021, potrivit unor estimăriale Occidentului, care se teme că o invazie a vecinului proocidental al Rusiei este iminentă.

Rusia dezminte orice plan de invazie, însă se consideră ameninţată de extinderea NATO de 20 de ani şi de susţinerea Ucrainei de către Occident. Ea a cerut să se oprească politica extinderii NATO, mai ales în Ucraina, şi o revenire la desfăşurările militare occidentale la frontierele din 1997.

Statele Unite şi NATO au respins în mod oficial aceste revendicări ale Moscovei, deschizând totodată uşa unor negocieri, cu privire la limitări reciproce ale desfăşurării unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţune, ale celor două puteri nucleare rivale în Europa şi ale exerciţiilor militare în apropierea taberei adverse.

Rusia s-a arătat rezervată şi a anunţat că pregăteşte o reacţie, în timp ce Statele Unite o îndeamnă să revină la masa negocierilor, în pofida acestei prime reacţii.

Serghei Lavrov a anunţat că a găsit fărâme de raţionalitate, în răspunsul Occidentului, ”în subiecte de importantă secundară”.

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron urmează să discute. Preşedintele francez urmează să-i propună omologului său rus o cale a dezescaladării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here