Caută
Close this search box.

Tulpina Delta provoacă încă forme grave de COVID în rândul pacienților din România

zona roşie

Numărul copiilor internaţi la terapie intensivă COVID s-a triplat de duminică trecută, dar pacienţi de toate vârstele continuă să ajungă în secţiile AȚI în stare gravă. Chiar dacă tulpina Omicron este dominantă, mai circulă şi Delta care, spun medicii, e răspunzătoare, deocamdată, de cele mai grave cazuri.

Tulpina Delta circulă în acest moment în paralel cu Omicron, dar pierde teren. Medicii spun că aceasta este una dintre explicațiile pentru care proporția număr de cazuri/număr de internări este mai mică decât în valul 4. Totuși, într-o săptămână a crescut cu 3.000 numărul pacienților care au avut nevoie de internare, iar la terapie intensivă sunt aproape 900 de pacienți. Sunt puțini copii la ATI, dar numărul e triplu față de duminică trecută.

Medicii spun că în acest val ajung să se interneze cei în vârstă și cei nevaccinati, cel mai probabil infectați cu delta.

”Eu cred că e nevoie de secventiere la cazurile din terapie intensivapt că cel puțin în suspiciunea pe care o avem noi la cazurile din Nasta tindem să credem că e vorba de tulpina Delta la cei care sunt în Terapie Intensivă”, a spus Beatrice Mahler, managerul Spitalului ”Marius Nasta”.

Totuși, specialiștii avertizează că nu trebuie să ne relaxăm înainte de vreme și că varianta omicron nu e chiar banală.

”Cei care sunt nevaccinați sau cei care au trecut candvaprin boală și nu s-au vaccinat încă sunt la același risc de a face boală severă. Nu vreau să se creeze falsă impresie că valul omicron este o chestie mai simplă pt toată lumea. Nu este așa. Este mai simplă pt cei vaccinați”, a spus Simin Florescu, managerul Spitalului ”Victor Babeș”.

Epidemiologii spun că după un val mare urmează, de regulă, o acalmie dacă nu apare o altă tulpină mai contagioasă. O astfel de varianta este deja dominantă în Danemarca. Vestea bună, spun epidemiologul Emilian Popovici, este că această tulpină nu pare să dea forme grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri