Caută
Close this search box.

Conflict de interese. Există funcţionari ANAF care ţin contabilitatea firmelor controlate tot de ei

anaf

Există funcţionari ANAF care compromit puternic imaginea instituţiei. Preşedintele PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, fost director al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Galaţi, solicită Ministerului de Finanţe să anunţe care e rezultatul cercetărilor din întreaga ţară.

Avrămescu susţine că există o practică generalizată, ca funcţionarii ANAF să ţină evidenţe contabile, la societăţi pe care le şi controlează.

Solicitarea vine ca reacţie la faptul că săptămâna trecută structura centrală a DNA a descins la sediul AJFP Buzău şi a deschis dosare de cercetare penală, pentru şase funcţionari ai Fiscului şi pentru 27 de oameni de afaceri.

Gabriel Avrămescu, care a condus Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la sediul PNL Buzău, că fenomenul descoperit la Buzău de procurorii DNA este o tradiţie de ani de zile în rândul funcţionarilor ANAF despre care se ştie, conform News.ro.

”Eu am avut întâlniri cu oameni de afaceri şi mi-au semnalat de-a lungul timpului aceste aspect. Pe de altă parte, când eram director general la DGRFP Galaţi, aceste aspect mi-a fost semnalate de reprezentanţii C.E.C.A.R. şi vă spun că nu este un lucru nou, ci este un fenomen, un comportament ce nu mai poate fi tolerat în zona de finanţe publice pentru că ne plângem cu toţii că nu avem încredere în sistem sau că există o birocraţie excesivă în zona ANAF.

Nu, nu este vorba doar despre birocraţie, este vorba de nişte practici ale unor angajaţi profund imorale, incorecte şi ilegale pe care unii funcţionari le practică şi nu doar la Buzău ci în întreaga ţară”, a declarat deputatul Gabriel Avrămescu.

Deputatul buzoian spune că a demarat cercetări în acest sens pe care le-a transmis spre soluţionare structurilor de integritate din ANAF, încă din anul 2019 şi că nu este posibil ca cei responsabili să se facă că nu văd sau nu ştiu aceste lucruri.

”E o situaţie generalizată în care oameni din sistemul de finanţe ţin evidenţe contabile la societăţi la care apoi merg în control. Pe vremea când eram director la Galaţi, în 2019, am demarat o serie de cercetări pentru că veneau o grămadă de sesizări şi au fost înaintate la Direcţia de Integritate din cadrul structurii centrale a ANAF şi tocmai de aceea cer public Ministerului şi ministrului de Finanţe să vină să spună clar ce s-a întâmplat cu toate cercetările efectuate în ţară pentru că nu mi se pare normal ca de ani de zile să ne facem că nu vedem nişte lucruri”, a mai spus Avrămescu.

Totodată, deputatul liberal spune că are şi soluţii pentru stoparea acestui fenomen şi că va iniţia chiar în zilele următoare o serie de propuneri legislative care să pună capăt acestei situaţii în rândul funcţionarilor de la fisc.

”Săptămâna asta o să am şi o întâlnire cu reprezentanţii C.E.C.A.R. la nivel naţional şi o să iniţiez două propuneri legislative cu rol de a amenda legislaţia existentă. Prima se referă la regimul incompatibilităţilor pentru personalul din inspecţia fiscală, pentru că nu este normal ca inspectorii din zona de inspecţie fiscală să meargă în control la societăţi unde ţin contabilitatea taţi, fraţi, surori, mătuşi, neveste şi aşa mai departe. Trebuie să încetăm cu astfel de practici. Tocmai de asta trebuie să aleagă. Ori lucram la stat, ori mergem în privat şi ne facem cabinet de expertiză contabilă şi dăm examene de contabili autorizaţi”.

O altă modificare considerată necesară de fostul director al DGRFP Galaţi ar fi în zona de procedură fiscală.

”În zona de procedură fiscală o să am o iniţiativă în care toate declaraţiile ce sunt depuse în zona de fisc să nu mai fie semnate şi depuse de administrator, ci să fie semnate şi depuse de contabili autorizaţi cu care toate societăţile trebuie să aibă contract. Să terminăm odată cu trebuirile astea că ne facem că nu vedem să fie exact ca în avocatură, ca sa exerciţi o profesie trebuie să dai un examen şi să fii in zona alba, să terminăm cu zonele gri şi cu zonele negre”, conchis deputatul Gabriel Avrămescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri