Caută
Close this search box.

Franţa: „Suntem la începutul unei noi ere, cea în care circulaţia virusului va fi sub control”

Preşedintele Consiliul ştiinţific din Franţa – instanţa consultativă care îndrumă guvernul de la Paris în luarea deciziilor pentru a combate pandemia de Covid-19 – estimează într-un interviu publicat joi că ţara iese dintr-o perioadă de „criză” pentru a se îndrepta spre o „fază cronică” a epidemiei. În acest context, ce măsuri prevede Jean-François Delfraissy?

Preşedintele Consiliul ştiinţific din Franţa este optimist. „Suntem la începutul unei noi ere, cea în care circulaţia virusului va fi sub control”, spune Jean-François Delfraissy. In opinia specialistului, „din când în când vom mai avea vârfuri epidemice care vor cere eventuale restricţii punctuale dar după doi ani de criză, putem spune că ieşim din stadiul de criză pentru a intra într-o fază cronică a bolii. Spre toamnă probabil vom avea o situaţie endemică, cu o circulaţie sub control a coronavirusului” mai prezice Delfraissy în interviul acordat ziarului Le Parisien, preluat de RFI.

Specialistul pune totuşi lumea în gardă. „Vom mai trăi multă vreme cu Sars-Cov-2 dar de o manieră diferită. Faptul că o boală devine endemică nu înseamnă că nu este gravă. Va mai trece mult timp până ce acest coronavirus va deveni la fel de benign precum ceilalţi coronaviruşi” afirmă preşedintele Consiliul ştiinţific.

Intrebat dacă o eventuală doză 4 este de actualitate, Jean-François Delfraissy e de părere că „ea va fi necesară, probabil prin octombrie, pentru persoanele cele mai fragile. Nu ne îndreptăm însă spre o generalizare a dozei 4”.

In paralel cu previziunile optimiste ale celui care îndrumă cu echipa sa guvernul franecz în luarea deciziilor privind combaterea pandemiei, Institutul Pasteur publică şi el proiecţii optimiste pentru următoarele săptămâni, în Franţa. Potrivit acestor date, bazate pe doi indicatori principali – dinamica numărului de cazuri şi procentul de teste – PCR sau antigen – pozitive – numărul de pacienţi admişi zilnic în spitalele franceze s-ar putea împărţi la trei până la sfârşitul lunii.

Concret, dacă pe 11 februarie erau admişi în toate spitalele din Franţa 1.570 de noi pacienţi, pe 27 februarie acest număr ar putea fi de doar 500 de noi admişi.

Cifrele optimiste ale Institutului Pasteur explică şi declaraţiile făcute de ministrul francez al Sănătăţii. Olivier Véran întrevede un orizont mai respirabil. „Spre mijlocul lunii martie, dacă spitalele sunt în stare normală de funcţionare şi dacă circulaţia virusului este foarte slabă, vom putea renunţa la măşti pentru adulţi şi copii, în locurile închise, unde am putea merge chiar şi fără paşaportul vaccinal”.

Citește și: VIDEO Arafat: Dezinformare recentă, oamenii care s-au vaccinat COVID nu fac HIV

Reamintim că în Franţa, paşaportul sanitar – sau certificatul verde cum i se mai spune – a fost înlocuit la sfârşitul lui ianuarie cu un paşaport vaccinal. Cu alte cuvinte, cei nevaccinaţi nu mai au acces într-o serie de locuri publice precum teatre, cinemauri, baruri sau restaurante dar nici în avioane sau în trenurile rapide timp TGV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri