Caută
Close this search box.

Prima tranşă de 700 de cutii de molnupiravir a ajuns la Institutul „Matei Balş”

molnupiravir

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, a explicat că o primă tranşă de molnupiravir a ajuns miercuri seară, la unitatea medicală.

Medicul spune că este vorba despre o cantitate de 700 de cutii care vor ajunge pentru 700 de pacienţi.

Tratamentul va fi administrat pacienţilor chiar de astăzi, în urma unei evaluări medicale. Pastilele vor fi date celor care au factori de risc, cu simptomatologie de boală, în primele 5 zile de la debutul bolii.

Dr. Adrian Marinescu a spus că, înainte de a ajunge efectiv acest medicament la Institut, au existat studii clinice care s-au făcut pe pacienţi cu acest medicament, că acesta a fost bine tolerat de pacienţi şi că un procent foarte mic dintre aceştia au avut complicaţii.

„Ieri a ajuns prima tranşă de molnupiravir la Institutul Matei Balş din Capitală, este vorba despre 700 de cutii, ceea ce înseamnă tratamentul pentru 700 de pacienţi, fiecare cutie are 40 de capsule, sunt 8 capsule în fiecare zi pentru 5 zile. Sunt 700 de cutii pe care le avem deja”,afirmă medicul.

„Pacientul vulnerabil ar trebui să aibă o probabilitate mică de a ajunge la terapie intensivă, acesta este obiectivul principal”

Tratamentul va fi administrat prin intermediul centrelor de evaluare, în general vorbind. La centrul de evaluare de la Matei Balş, în urma evaluării pentru pacientul confirmat, la cei care au factori de risc, şi aici vorbim despre vârsta de peste 60 de ani, cei care au boli cronice, vor primi tratamentul în primele 5 zile de la debutul bolii, foarte important, pentru a fi într-adevăr eficient, în ideea de a reduce cât de mult riscul de a dezvota complicaţii.

Practic, pacientul vulnerabil, în momentul în care primeşte tratament antiviral, ar trebui să aibă o probabilitate mică de a ajunge la terapie intensivă, de fapt obiectivul principal.

Tratamentul, administrat in primele 5 zile de boală, pacienţilor care nu au nevoie de oxigen

Administrarea trebuie să se facă în primele 5 zile, vorbim despre formele uşoare şi formele medii, de pacientul simptomatic, dar care nu are nevoie de oxien, foarte important.

El asigură prevenţia secundară, deci pacientul este confirmat, şi când spun prevenţie secundară mă refer la faptul că nu va dezvolta o formă severă, cu necesar de oxigen şi să ajungă în final la terapie intensivă.

El are un rol de a preveni apariţia complicaţiilor”, a explicat pentru News.ro dr. Adrian Marinescu.

Medicamentul molnupiravir, administrat de joi la Institutul Matei Balş din Capitală. Aproape 400 de prezentări, zilnic, în camera de gardă a unităţii sanitare

„Distribuţia s-a făcut uniform, în momentul în care a ajuns prima tranşă în România s-a făcut distribuţia la centrele de evaluare din România. Toată lumea a primit în acelaşi timp, este adevărat că în procente diferite, în funcţie de adresabilitate.

De astăzi vom administra, foarte probabil că după ziua de astăzi vom avea experienţă cu ghilimelele de rigoare cu un număr destul de mare de pacienţi, pentru că la noi ştim foarte bine că este vorba despre un flux important, avem aproape 400 de prezentări în fiecare zi, dacă vorbim despre centrul de evaluare plus camera de gardă.

„Orice medicament poate să vină şi cu reacţii adverse, aici lucrurile trebuie să fie extrem de clare”

Orice medicament poate să vină şi cu reacţii adverse, aici lucrurile trebuie să fie extrem de clare nu numai în ceea ce priveşte molnupiravirul, în momentul în care un pacient este evaluat şi se stabileşte că el nu are nevoie să fie internat, în mod clar când primeşte tratamentul şi ajunge să rămână la domiciliu, clar el va fi monitorizat de către medicul de familie.

Va fi urmărit pentru perioada de timp în care îşi ia acel tratament.

Rolul de a face o centralizare şi de a vedea ce se întâmplă în real life cu un medicament ţine de Ministerul Sănătăţii, este cel care până la urmă are toată această problemă în mână.

Noi la Institut am avut studii clinice cu molnupiravir înainte de administrarea de astăzi şi atunci sigur că avem nişte concluzii din acele studii, nu ţin doar de Matei Balş. Centralizarea unor date va veni prin Ministerul Sănătăţii.

„În covid termenul de ”miraculos” nu există, nu există medicament miraculos, este un medicament care a fost bine suportat”

Nu există medicament miraculos, din păcate, cel puţin în covid termenul de ”miraculos” nu există, este într-adevăr un medicament care a demonstrat că este cu o eficacitate net superioară faţă de ceea ce aveam până acum, până acum aveam medicamente care se foloseau ca antivirale şi în cazul altor virusuri, nu numai pentru SARS-CoV-2.

Este un medicament care a fost bine suportat, apropos de reacţiile adverse, ele au putut fi controlate, şi este un medicament care se administrează pe cale orală, ceea ce înseamnă că va putea fi folosit pentru pacientul care este în regim de ambulator.

Este foarte important, nu înseamnă că pacientul care este internat nu poate să primească, dar cred că cel mai important rol pe care îl are molnupiravirul este că poate să fie administrat acasă, într-un interval de 5 zile, pacientul să fie monitorizat acasă, nu trebuie să fie într-un spital cum se întâmpla cu remdesivirul.

Vorbim de o experienţă limitată totuşi cu acest medicament, nu poţi să ai nişte concluzii, concuziile generale vin de la un studiu care este multicentric şi care se referă la un număr mare de pacienţi.

Eficacitate crescută înseamnă că evoluţia pacienţilor care au primit, cei din studiu, a fost o evoluţie bună în sensul de procent foarte mic de complicaţii, este exact ce s-a întâmplat la un moment dat şi cu remdesivirul, şi cam acesta este rolul pe care îl are un medicament antiviral.

Cred că va fi de un real ajutor, vă spuneam, nimic nu este 100%, nimic nu este miraculos, sunt lucruri care ajută şi practic în momentul în care vorbim de evaluarea şi de tratarea pacienţilor cu SARS-CoV-2. este încă o armă pe care o avem în plus în lupta cu virusul, cam aşa aş privi lucrurile”, a explicat Dr. Adrian Marinescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri