Caută
Close this search box.

Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească agresiunea armată și să protejeze facilitățile nucleare din Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a avut duminică o nouă discuție cu omologul său rus, Vladimir Putin, căruia i-a cerut să pună capăt operațiunilor pe care le desfășoară armata rusă în Ucraina și să asigure protecția și securitatea facilităților nucleare din țara pe care a invadat-o, a spus un oficial al Președinției franceze, transmite Reuters.

Oficialul francez a confirmat că apelul dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a durat aproape două ore.

Liderul francez a rămas într-un contact constant cu omologul său rus, însă – la fel cum s-a întâmplat și cu alte eforturi internaționale – încă nu a convins Moscova să anuleze campania militară din Ucraina, ajunsă astăzi în a 11-a zi, potrivit B1TV.

„Este necesar să obținem angajamente… sub auspiciile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a asigura siguranța acestor centrale și pentru a ne asigura că sunt excluse din conflict”, a adăugat oficialul Palatului Elysee, scrie și Politico.

Potrivit oficialului francez, Putin i-a transmis lui Macron că „nu a fost în intenția sa să lanseze atacuri asupra acestor centrale” și că s-a arătat „pregătit să se conformeze cu standardele IAEA”.

Kremlinul a confirmat la rândul său că este de acord cu organizarea de discuții în format trilateral cu IAEA, astfel încât Rusia și Ucraina să convină asupra măsurilor de securizare a facilităților nucleare ucrainene, atât timp cât întâlnirea se va desfășura în format de videoconferință sau într-o țară terță.

Convorbirea dintre cei doi șefi de stat a venit la doar câteva zile de la momentul în care Rusia lansa un atac asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. De altfel, Ucraina are a șaptea capacitate nucleară instalată din lume, respectiv a doua din Europa, după Franța.

În timpul discuției, Vladimir Putin și-a reafirmat obiectivele în ceea ce privește Ucraina și nu a arătat nicio schimbare de ton, a mai spus același oficial: „Putin a spus că este determinat să își atingă toate obiectivele prin negociere sau război”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri