Caută
Close this search box.

Emmanuel Macron: „Nu suntem în război împotriva Rusiei”

macron

Timp de 14 minute preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a vorbit, miercuri seară, într-un discurs televizat, despre războiul din Ucraina şi despre impactul pe care îl are în Europa şi în Franţa.

Preşedintele Emmanuel Macron a ţinut să salute curajul poporului ucrainean şi a omologului ucrainean, Volodimir Zelenski şi precizat că vor urma zile din ce în ce mai grele în Ucraina, transmite RFI.

Preşedintele Franţei a menţionat că « nu există baze ori trupe NATO în Ucraina şi că Rusia nu este agresată : « Nici Franţa, nici Europa, nici Alianţa atlantică nu şi-a dorit acest război. Din 2017 am avut un dialog constant cu Vladimir Putin. Preşedintele Statelor Unite şi-a manifestat disponibilitatea de a negocia. Aşadar, singur şi deliberat, printr-o negare a angajamentelor luate, preşedintele Vladimir Putin a ales războiul”, a subliniat Emmanuel Macron.

El a ţinut să amintească faptul că “acest război nu este un război între NATO şi Occidentul, de o parte şi Rusia de cealaltă”. Emmanuel Macron a denunţat apropourile lui Vladimir Putin la adresa guvernului ucrainean, calificat drept unul de «nazişti». «Este o insultă », consideră liderul francez şi a continuat afirmând că aceste evenimente sunt semnalul unei schimbări de época: ”războiul în Europa nu mai aparţine cărţilor de istorie, el este sub ochii noştri».

Preşedintele francez a ţinut să sublinieze că Franţa nu are intenţia de a intra în război împotriva Rusiei. «Nu suntem în război împotriva Rusiei», a repetat el.

În contact permanent cu preşedintele Zelenski, liderul francez explică faptul că a ales să păstreze contactul cu Vladimir Putin deoarece, caută în continuare, calea prin care să îl determine să renunţe la arme, «pentru a împiedica acest conflict să se extindă».

Ucrainenii care ajung în Franţa vor fi ajutaţi, a adăugat preşedintele Macron, atenţionând şi asupra faptului că economia franceză va avea de suferit de pe urma acestui război: «unele sectoare ale economiei franceze suferă deoarece depind de importurile de materii prime, venite din Rusia şi Ucraina, ori, pentru că expertă către aceste state». Astfel că, există riscul ca preţul combustibilului, factura de electricitate – să fie ceva mai mare. Creşterea economică va avea de suferit.

Urmează ca pe 10 şi 11 martie, la Versailles, împreună cu şefi de stat şi de guvern din Europa să abordeze problematica «suveranităţii şi independenţei europene».

Citește și: Un MiG 21 LanceR, dispărut de pe radar deasupra Dobrogei

«Europa trebuie să depindă mai puţin de alţii şi să devină o putere mai suverană. Nu mai putem depinde de alţii pentru a ne informa, pentru a ne finanţa. Nu mai putem depinde de gazul rusesc. Nu mai putem să depindem de alţii pentru a ne apăra », consideră Emmanuel Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri