Caută
Close this search box.

La ce să ne aşteptăm de la Rusia, în ce priveşte plata datoriei istorice

rusia

Rusia urmează să efectueze două plăți de dobânzi, pentru obligațiunile sale în dolari, astăzi, dar nu este clar dacă investitorii occidentali își vor primi cu adevărat numerarul, ceea ce ar putea alinia o datorie guvernamentală unică dezordonată.

Prima neîndeplinire a obligației de plată a Rusiei, din 1998, și prima sa neîndeplinire de obligație a datoriei în valută, de la Revoluția Rusă, ar urma să finalizeze un punct de inflexiune uluitor.

Înainte de a invada Ucraina, Rusia era considerată una dintre cele mai solvabile țări din lume, cu nivelurile sale scăzute ale datoriilor și exporturile mari de petrol și gaze.

Dar sancțiunile occidentale fără precedent, care vizează separarea Rusiei de sistemul financiar global, au dus piețele țării în cădere liberă și au complicat procesul de plată a serviciului datoriei.

Va plăti Moscova?

Rusia este programată să înmâneze investitorilor un total de 117 milioane de dolari, în plăți de dobândă, pentru două dintre obligațiunile sale. Are o perioadă de grație standard de 30 de zile în care să plătească. Dacă nu, aceasta ar constitui o situație implicită.

Ministerul de Finanțe Anton Siluanov a declarat că a dispus ca plățile să fie efectuate ca de obicei, dar a adăugat că capacitatea sa de a face acest lucru ar putea fi redusă de sancțiunile occidentale împotriva băncii centrale ruse. Siluanov a spus că acele sancțiuni – introduse la începutul acestei luni – au adus țara într-o instabilitate artificială.

Afaceri și finanțe rusești

Piețele au stabilit deja în mare parte prețurile implicite. Obligațiunile străine ale Rusiei se tranzacționează cu aproximativ 20% din valoarea lor nominală – un nivel care sugerează foarte puțină încredere în faptul că vor fi rambursate.

Agențiile de rating de credit Fitch Ratings, care până la sfârșitul lunii februarie au acordat Rusiei statutul de „investment grade”, a redus la cele mai scăzute ratinguri nedorite, FitchRatings spunând că un default este „iminent”.

În realitate, există mai multe modalități oficiale de a fi declarat în incapacitate de plăţi, cum ar fi hotărâri de la instanțe, de la agențiile de rating sau de la organismul comercial din industria financiară, care se pronunță asupra faptului că investitorii pot apela la asigurarea de neplată.

Dacă Rusia plătește în ruble, este încă în default?

Siluanov a spus că este absolut corect ca Rusia să facă plăți pentru datoria sa guvernamentală în ruble, până când sancțiunile despre care, a afirmat el, au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare, de 643 de miliarde de dolari, ale țării, sunt ridicate.

Dar plata în moneda rusă ar constitui în continuare o situație implicită în ochii majorității investitorilor occidentali și nu numai din cauza scăderii recente a valorii sale. Șase obligațiuni de 15 dolari sau euro ale Rusiei conțin o clauză de rezervă, care permite rambursarea în ruble, dar cele două obligațiuni cu cupoane scadente astăzi nu se numără printre ele.

În orice caz, investitorii din Europa și SUA spun că sancțiunile – atât ale guvernelor lor, cât și ale Moscovei – ar face imposibile, în practică, crearea de conturi bancare rusești necesare pentru a primi plăți în ruble. Avocații susțin că, chiar și cu folosirea clauzei alternative de plată, este probabil ca Rusia să nu îşi îndeplinească obligația financiară, iar litigiul este aproape inevitabil.

Ce datorie este în joc. Cine o deține?

Plățile de miercuri se referă în mod direct la obligațiunile în valută străine ale Rusiei, de 38,5 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 20 de miliarde de dolari sunt deținute de investitori de peste mări.

Dar străinii dețin de asemenea aproximativ 20% din datoria în moneda locală a Moscovei – care a însumat aproximativ 200 de miliarde de dolari, înainte ca războiul să provoace o prăbușire a valorii rublei și să facă obligațiunile practic netranzacţionabile.
.
Guvernul rus a spus deja că o plată recentă a cuponului, pentru aceste obligațiuni locale, nu va ajunge la deținătorii străini, invocând interdicția băncii centrale de a trimite valută străină, în străinătate.

Acest lucru a fost deja dureros pentru grupurile occidentale de gestionare a activelor. Mai mult de două duzini au fost nevoiți să înghețe fonduri cu o expunere semnificativă în Rusia, în timp ce alții au redus drastic valoarea deținerilor lor rusești.

Ce se întâmplă mai departe?

În mod obișnuit, un default este urmat de o perioadă de negocieri între un guvern și deținătorii săi de obligațiuni, pentru a ajunge la un acord privind restructurarea datoriei.

Acest lucru se realizează de obicei prin schimbul, în cele din urmă, a vechilor obligațiuni neîndeplinite, cu obligațiuni noi, mai puțin oneroase, fie pur și simplu cu o valoare mai mică, cu plăți mai mici ale dobânzilor sau cu programe mai lungi de rambursare, sau o combinație a tuturor celor trei.

Investitorii sunt de obicei reticenți să se îndrepte în instanță și să obțină o declarație formală de neîndeplinire a obligațiunii, deoarece aceasta ar putea face ca întreaga obligațiune să devină scadentă și ar putea declanșa efecte implicite în alte obligațiuni, în care plățile nu au fost ratate.

Dar o restructurare normală pare puțin probabilă, în cazul Rusiei. Sancțiunile sunt concepute pentru a bloca țara în afara piețelor globale de obligațiuni și este interzisă participarea investitorilor occidentali la orice vânzare nouă de datorii.

În schimb, investitorii vor trebui probabil să stea bine, anulându-și obligațiunile rusești și așteptând o detensionare a conflictului din Ucraina, care ar putea duce la relaxarea sancțiunilor.

Unii ar putea dori de fapt să voteze rapid pentru a cere rambursarea imediată și să obțină hotărâri judecătorești din partea judecătorilor din SUA și Marea Britanie, care să le permită să încerce să sechestreze bunurile rusești de peste mări, pentru a crește presiunea asupra Moscovei.

Între timp, unii investitori vor spera că eșecul de a plăti dobânzi declanșează o plată pentru swap-urile de credit-default – derivate asemănătoare asigurărilor utilizate pentru a proteja împotriva nedeclarării.

Decizia va fi luată de un comitet de determinare al industriei financiare, format din reprezentanți ai marilor bănci și manageri de active activi pe piața CDS. Totuși, swapurile ar putea să nu-i ajute pe deținătorii de obligațiuni, deoarece sancțiunile financiare ar putea afecta sistemul complicat utilizat pentru decontarea contractelor.

Un default va declanșa o criză financiară?

Repetarea defaultului Rusiei din 1998 se profilează foarte mult. Decizia-șoc a Moscovei, de a devaloriza rubla și de a renunța la datoria locală, a urmat după criza financiară asiatică și a transmis unde de șoc pe piețele financiare, ducând la prăbușirea aproape a fondului speculativ din SUA Long-Term Capital Management și salvarea acestuia de către un consorțiu de bănci.

Chiar și atunci, Rusia a continuat să plătească obligațiunile sale în dolari. Ultimul default extern a venit în anul 1918, când regimul bolșevic a repudiat datoriile din epoca țaristă, după Revoluția Rusă.

Analiştii sunt relativ încrezători că o reluare a defaultului din 1998 poate fi evitată. Nikolaos Panigirtzoglou, de la JPMorgan, subliniază că investitorii și băncile străine și-au redus deja expunerea față de Rusia, de la anexarea Crimeei de către țară, în 2014, spre deosebire de mijlocul anilor 1990, când fondurile cu efect de levier se încărcau pe activele rusești.

Până acum, invazia Ucrainei a declanșat doar o contagiune modestă pe alte piețe emergente, consecințele mult mai semnificative ale crizei fiind resimțite în
creșterea prețurilor mărfurilor.
.
Cu toate acestea, istoria finanțelor este plină de exemple despre modul în care efectele neașteptate de ordinul doi ale evenimentelor anticipate pe scară largă au ajuns să provoace calamități mai ample.

Perioada de grație de 30 de zile înseamnă că acesta „probabil nu este încă momentul în care vedem unde ar putea apărea stresul complet din sistemul financiar. . . Cu toate acestea, este în mod clar o poveste importantă de urmărit”, a spus Jim Reid, strateg senior la Deutsche Bank.

sursa: Financial Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri