Caută
Close this search box.

Finlanda și Suedia au decis să ceară împreună aderarea la NATO

nato

Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO condusă de SUA încă de la jumătatea lunii viitoare, a informat presa nordică.

Cotidianul finlandez Iltalehti a declarat luni că Stockholm a „sugerat celor două țări să-și indice disponibilitatea de a se alătura” în aceeași zi și că Helsinki a fost de acord „atâta timp cât guvernul suedez a luat decizia”, scrie The Guardian.

Ziarul suedez Expressen a citat surse guvernamentale care confirmă raportul. Prim-miniștrii celor două țări au declarat în această lună că deliberează această chestiune, argumentând că invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat „întregul peisaj de securitate” al Europei și „a modelat dramatic mentalitatea” în regiunea nordică.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a spus atunci că țara ei, care împarte o graniță de 1.300 km (810 mile) cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianței „destul de repede, în săptămâni, nu în luni”, în ciuda riscului de a înfuria Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acțiuni din partea Rusiei” și că „totul s-a schimbat” când Moscova a atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele țări împotriva acestei mișcări.

Kremlinul a spus că va fi obligat să „restabilizeze echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în Marea Baltică, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, dacă cele două țări vor decide să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Citește și: Noi ameninţări. Rusia afirmă că vrea o soluţionare paşnică a situaţiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri