Caută
Close this search box.

În Pomorie, „Mica Moscovă” din Bulgaria, rușii îi ajută pe refugiații ucraineni

pomorie

În mica staţiune bulgară Pomorie, migranții ruși își deschid casele și afacerile, pentru a le oferi adăpost și sprijin ucrainenilor care fug de război.

În holul hotelului Sunny Bay, din Pomorie, zeci de pașapoarte aparținând unor cetățeni ucraineni sunt împrăștiate pe o masă, își încep reportajul jurnaliștii de la Al Jazeera.

Pomorie este o insulă în faţa oraşului port Burgas, legată de acesta printr-o şosea fortificată, o mică staţiune, imediat după Nessebar, cetatea medievală construită pe o peninsulă avansată în Marea Neagră, imediat după Sunny Beach.

Mai mulți refugiați sunt cazați aici, în Pomorie, după ce au fugit din războiul cu Rusia, iar acum se îndreaptă spre secția de poliție – cu pașapoartele lor – pentru a se înregistra, conform legislației bulgare.

Mihail Stepanov, un bărbat înalt, conduce o mică echipă de voluntari care îi va ajuta pe noii veniți.

Stepanov, în vârstă de 58 de ani, și soția sa, Elena, sunt amândoi cetățeni ruși și locuiesc în Bulgaria din anul 2019.

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, au ajutat la înregistrarea a 650 de familii, aproximativ 2.400 de persoane, și continuă să se ofere voluntar.

„Este foarte dureros pentru mine să văd ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Stepanov. „Sper ca războiul să se încheie în curând, dar între timp tot ce putem face este să ajutăm în orice fel putem.”, spune el, conform HotNews.

Pomorie, cunoscută și sub numele de „Mica Moscova”, are aproximativ 15.000 de locuitori și a fost mult timp o destinație de vacanță populară pentru turiștii ruși. Se estimează că 70 la sută dintre hotelurile și apartamentele de vacanță de aici sunt deținute de cetățeni ruși.

După ce au auzit că ucrainenii se îndreaptă spre stațiunea lor pitorească, ruși precum soții Stepanov – care au părăsit Rusia după anexarea Crimeei, în anul 2014 – și-au propus să ajute, oferind cazare, donând haine și înființând un centru umanitar.

La început, unii ucraineni au ezitat să aibă încredere în ei, a spus Elena, deoarece se simțeau inconfortabil să aibă de-a face cu rușii. „Dar, după un timp, au văzut că facem totul din dragoste”, spun soții.

Gaia Torosian, în vârstă de 60 de ani, o cetățeancă rusă care locuiește în Bulgaria din 2013, a organizat pentru șase familii cazarea, în apartamente deținute de ruși, pe care le administrează în timp ce proprietarii sunt plecați.

Când a început invazia, ea a plâns. De atunci, urmărește știrile în fiecare zi.

„Când îi întâlnesc pentru prima dată [pe refugiații ucraineni], îmi cer scuze pentru ceea ce se întâmplă în țara lor din cauza guvernului meu”, a declarat Torosian. „Le spun că nu m-aș simți ofensată dacă ar alege să mă scuipe în față”, spune ea.

Trei ceasuri care afișează orele din Moscova, Sofia și New York sunt atârnate pe peretele din holul hotelului – o reprezentare exactă a poziției delicate a Bulgariei între est și vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri