Caută
Close this search box.

MAE anunță că nu recunoaște alegerile prezidențiale derulate în regiunea Osetia de Sud din Georgia

mae

Ministerul Afacerilor Externe anunță că nu recunoaște și consideră lipsite de legitimitate așa-numitele „alegeri prezidențiale” derulate pe teritoriul regiunii Tskhinvali/Osetia de Sud din Georgia, la 10 aprilie 2022.

MAE reafirmă poziția principială a României privind sprijinul pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Regiunea separatistă a Georgiei, Osetia de Sud, va organiza duminică alegerile prezidențiale din 2022.

Cursa prezidențială de facto a început la jumătatea lunii martie, președintele în exercițiu, Anatoli Bibilov, confruntat cu o concurență puternică din partea a patru candidați. Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală i-a descalificat pe unii dintre cei mai puternici concurenți.

Pe 31 martie, Bibilov a anunțat că Osetia de Sud va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia în urma alegerilor de astăzi. Ministerul de Externe al Georgiei a calificat această mișcare inacceptabilă, deoarece teritoriul este recunoscut internațional ca parte a Georgiei. Kremlinul spune că nu a luat nicio măsură legală în această privință, dar tratează opinia Osetiei de Sud cu respect.

Citește și: Zelenski afirmă că a discutat telefonic cu Scholz despre posibile sancţiuni

De asemenea, este probabil ca Osetia de Sud să voteze pentru reunificare, deși Rusia ar putea ezita să recunoască referendumul de teama să nu provoace sancțiuni mai mari din partea Occidentului și livrarea de arme NATO către Georgia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri