Caută
Close this search box.

Politico: Cum își folosește Rusia oficialii și diplomații, pentru a răspândi minciuni

rusia

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, oficialii ruși prezentau retorica Kremlinului pe un ton pozitiv, respectând regulile limbajului diplomatic, informează Politico. Totul s-a schimbat în luna februarie:

După ce mai multe instituții media ale statului rus au fost interzise în Europa și penalizate pe rețelele sociale, Moscova a început să se bazeze pe diplomați și alți reprezentanți guvernamentali, pentru a-și promova propaganda agresivă despre războiul din Ucraina.

Înainte de invazia Ucrainei, oficialii ruși au lăsat tacticile de dezinformare posturilor media, precum RT și Sputnik, ale căror operațiuni internaționale au ajutat Kremlinul să își răspândească mesajele false unei audiențe mari, din America Latină și până în Africa.

După ce Uniunea Europeană și cele mai mari rețele sociale au luat măsuri împotriva campaniei de dezinformare a Kremlinului, pentru a opri răspândirea informațiilor false despre războiul din Ucraina, Moscova s-a adaptat și se folosește acum de diplomați, purtători de cuvânt și miniștri, pentru a-și transmite mesajul, potrivit unor oficiali europeni și americani.

Ambasada Rusiei în Spania a postat un videoclip preluat de la RT, postul rusesc sancționat, în care rușii prezentau presupuse atacuri ale ucrainenilor asupra civililor din cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

Misiunile diplomatice ale rușilor de la Paris și Geneva au promovat informații false despre execuția civililor din Bucha, suburbia Kievului.

Contul oficial al Ministerului de Externe al Moscovei a distribuit în repetate rânduri linkuri către un canal de Telegram în limba rusă și un site asociat, pin intermediul cărora rușii spuneau că ar fi demascat minciunile ucrainenilor, despre conflictul în desfășurare.

De când Rusia și-a invadat vecinul de la vest, pe data de 24 februarie, conturile diplomaților ruși au făcut cu 26% mai multe postări pe Twitter decât în perioada dinainte de război.

Dar numărul de like-uri și share-uri, elemente care arată cât de mult interacționează utilizatorii rețelelor sociale cu postările în cauză, s-a mărit cu până la 200%, de când a izbucnit războiul, potrivit datelor celor de la German Marshall Fund.

Aceste conturi oficiale au devenit mult mai agresive, în modul în care răspândesc dezinformarea.

„Atâta timp cât presa de stat a Rusiei va rămâne interzisă, penalizată sau impactată în vreun fel de război, ei vor dori să umple acel gol de informare”, a spus Bret Schafer, șeful unei echipe de analiști, care monitorizează dezinformarea promovată de stat.

„Cea mai bună metodă de a face asta, de a controla narațiunea, este prin conturile lor diplomatice”, a explicat Schafer.

În vreme de război, nu este nicio surpriză că oficialii și diplomații ruși se vor alătura eforturilor Kremlinului.

Nivelul dezinformării, însă, inclusiv promovarea mediei de stat și a unor poze care ar putea fi manipulate, care sunt acum distribuite de conturile oficiale ale Moscovei, reprezintă o schimbare de paradigmă a felului în care Rusia își răspândește mesajele false, potrivit oficialilor occidentali.

Imediat ce au început să apară teorii ale conspirației despre laboratoare de arme biologice ale amercanilor în Ucraina, ambasada Rusiei din Marea Britanie a profitat imediat de ocazie și a început să distribuie imagini din satelit cu aceste instalații care ar fi fost construite prin toată Ucraina.

Alte ambasade au postat și ele videoclipuri virale cu „crime de război” care ar fi fost comise împotriva civililor vorbitori de rusă, în timp ce contul de Twitter al Ministerului de Externe al Rusiei a publicat documente și imagini, distribuite prin hashtag-ul „#DonbassTragedy”, prin care acuză Kievul că ar fi comis acte de genocid, în perioada anilor 2014-2022.

Guvernele occidentale au început să răspundă acestor provocări. Ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drain, a spus că l-a chemat pe ambasadorul rus, pentru a discuta despre indecența și provocarea, de care ambasada Rusiei dă dovadă, atunci când răspândește pe rețelele sociale minciuni despre execuțiile din Bucha, care Ucraina spune că au fost făcute de soldații ruși.

Twitter a anunțat că nu va mai promova conturile oficiale ale Rusiei, pe platforma sa, iar Facebook a spus că analizează posibilitatea de a lua măsuri împotriva paginilor care au legături cu Kremlinul, care răspândesc imagini false despre război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri