Caută
Close this search box.

Realitatea PLUS, amendată pentru emisiunile în care Anca Alexandrescu rostogoleşte propaganda rusă

anca alexandrescu

Realitatea plus, cu emisiunile Ancăi Alexandrescu, atrage încă o amendă, pentru lipsa de echilibru şi pentru dezinformare despre războiul din Ucraina.

Membrii CNA au votat o amendă de 10.000 de lei pentru şapte ediţii ale emisiunii „Culisele Statului Paralel”, moderate de Anca Alexandrescu, din perioada 1 – 12 martie.

Forul a reţinut, pe de o parte, lipsa de echilibru ale moderatoarei, din cele mai multe ediţii incriminate, dar şi dezinformările din ediţia din 3 martie, cu Iosefina Pascal invitată, în care s-a discutat despre „denazificare” şi despre presupuse „laboratoare biologice” ale SUA, pe teritoriul Ucrainei.

„Se străduieşte Anca Alexandrescu să păstreze echipa din studio în teritoriul temelor care fac parte din propaganda rusă, asta este, aşa sună, nu eu inventez propaganda, Putin o formulează.

Dacă păstrezi temele lui Putin în formatul emisiunii mele, înseamnă că păstrez exact agenda ui Putin. Există însă invitaţi care salvează emisiunile pe care le-am urmărit”, a concluzionat Mircea Toma, membru CNA.

Sancţiunea a fost votată în unanimitate de membrii CNA prezenţi în şedinţa de joi.

Dorina Rusu, membru CNA:

„O privire generală asupra tuturor emisiunilor îmi arată o lipsă de echilibru – dacă luăm cele nouă sau zece emisiuni – prin felul în care este direcţionată dezbaterea de către moderator, prin felul în care sunt abordate temele. (…) Lipsa de echilibru este problema cea mai mare, în afară de lipsa de informare corectă, în acea emisiune (din 3 martie – n.r.).

Sunt lucruri evidente, sunt minciuni şi manipulări ale propagandei ruse, în acea emisiune de pe 3 martie. În celelalte, lipsa de imparţialitate şi echilibru ale realizatorului emisiunii, în mod special, pentru că invitaţii în emisiune sunt cu mai multe tipuri de orientări şi sigur că de mai multe ori intervin şi mai echilibrează lucrurile. Cred că şi de asta sunt atâtea sesizări, din cauza lipsei de echilibru a moderatorului.”

Mirea Toma, membru CNA:

„Nu o să punem pumnul în gura doameni Anca Alexandrescu. Are libertate de opinie. 90% din ce se întâmplă în emisiunile acestea sunt opinii. Nici legea, nici spiritul legii şi nici spiritul democraţiei nu ne permit să venim cu forţă împotriva opiniei.

Doamna Alexandrescu este liberă să aibă această opinie, dar ce putem să facem noi acum este să alertăm că Mirea Toma de la CNA avertizează publicul consumator de emisiuni ale Ancăi Alexandrescu că este toxică. Asta nu e o amendă, e o opinie.”

„În interiorul unor emisiuni, cum este cea în care a fost invitată doamna Iosefina Pascal, se depăşeşte nivelul opiniei. acolo apar într-adevăr o serie de afirmaţii, pe care le face doamna Pascal şi care nu sunt interceptate de doamna Alexandrescu.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Aş puncta schimbările în bine. Şi aici apreciez faptul că sunt invitaţi cu puncte de vedere diferite care vin şi aduc în discuţie şi cealaltă perspectivă. (…) În acelaşi timp, aşa cum s-a spus, sub această aparenţă totuşi răsare foarte clară direcţia sau ideea că, ştiţi cum este discuţia la noi când femeile sunt bătute: „Sigur mi-a făcut şi ea ceva”, aşa e discuţia şi aici: sigur au făcut şi ucrainenii ceva, sigur şi-au meritat-o.”

Ionel Palăr, membru CNA:

„Cred că actuala lege a Audiovizualului nu prevede situaţiile excepţionale pe care le trăim astăzi, de a avea la graniţă un conflict extrem de periculos, pe care nu ni l-am imaginat şi nu ni l-am dorit.

Şi, pornind de la acest aspect, am tot spus că poate Parlamentul ar putea să-şi facă timp să pună în acord legislaţia, astfel încât să putem să şi aplicăm o lege adaptată unor astfel de situaţii. (…)

Mie mi se pare oribil, nu numai urmărind aceste emisiuni, dar şi la alte posturi, că într-un context înfiorător internaţional, în care mor oameni, în care suntem cu un conflict care poate să degenereze, la graniţele României, că noi încă mai putem să ne întrebăm cine e agresorul.”

Realitatea Plus nu este la prima amendă, pentru lipsa de echilibru şi rostogolirea temelor de propagandă rusă. Aceeaşi Anca Alexandrescu a mai atras o amendă de 40.000 de lei, pentru ediţii de la începutul războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri