Caută
Close this search box.

Ucraina cere Vaticanului să-i excludă pe ruși, de la procesiunea Papei Francisc, din Vinerea Mare

francisc

Decizia Vaticanului ca atât ucrainenii, cât și rușii să participe la procesiunea Papei Francisc, din Vinerea Mare, a provocat nemulțumiri în rândul liderilor catolici ucraineni, relatează Reuters.

Anul acesta, o familie ucraineană şi o familie rusă vor purta crucea, pe o porţiune din Via Crucis, pe 15 aprilie, în vinerea de dinaintea Paştelui Catolic, după doi ani de la suspendarea acestei procesiuni, din cauza pandemiei de coronavirus.

Este vorba de familiile a două infirmiere, Irina, din Ucraina, şi Albina, din Rusia, care lucrează la clinica universitară Campus Bio-Medico, din Roma, şi care îşi vor exprima sentimentele faţă de aceste vremuri de război, după invazia rusă, potrivit textelor din Via Crucis ,publicate luni.

„Consider o astfel de idee inoportună, ambiguă și care nu ia în calcul contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat arhiepiscopul Sviatoslav Șevciuc, șeful Bisericii Catolice de rit bizantin, din Ucraina.

Șevciuc, care l-a invitat pe Suveranul Pontif să viziteze capitala Ucrainei, a cerut Vaticanului să revizuiască decizia.

Într-o declarație, biroul arhiepiscopulului de la Roma a precizat că mulți ucraineni sunt „convinși că gesturile de reconciliere între popoarele noastre vor fi posibile numai atunci când războiul se va termina și cei vinovați de crime împotriva umanității vor fi condamnați”.

Într-o postare pe Twitter, ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrii Iuraș, a transmis că împărtășește îngrijorarea arhiepiscopului Șevciuc și că poartă discuții cu Vaticanul în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri