Caută
Close this search box.

Ambasadorul Federaţiei Ruse, convocat la MAE, după mesajele publice cu limbaj „nepotrivit, ofensator şi provocator”

mae

Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut o întrevedere, miercuri, cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota.

Potrivit MAE, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea diplomatului rus după publicarea pe site-ul reprezentanţei diplomatice a articolului cu titlul „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii” şi în contextul altor luări de poziţie ale Ambasadei.

În cadrul întrevederii, Fota a atras atenţia că este „inacceptabilă” folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj „nepotrivit, ofensator şi provocator” la adresa României şi a NATO, alianţă din care ţara noastră face parte „ca urmare a deciziei sale democratic asumate”.

De asemenea, a fost reamintit şi că, pe 22 aprilie, MAE a transmis o notă verbală prin care şi-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declaraţiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”), precizează sursa citată.

Oficialul român a atras atenţia şi asupra „modului dezumanizant şi neconform cu realitatea” în care e descris războiul din Ucraina, „pentru care partea rusă deţine întreaga responsabilitate”, şi a reiterat îndemnul la maximă reţinere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor şi mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei Federaţiei Ruse.

Secretarul de stat a atenţionat din nou partea rusă că această conduită de comunicare publică reflectă „o abordare consecvent neconstructivă a relaţiei bilaterale din partea Ambasadei” şi a solicitat ca mesajele publice să se menţină în limitele prevăzute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, se mai arată în comunicatul transmis de MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri