Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko a evidenţiat rolul rachetelor de producţie rusească în consolidarea apărării ţării, relatează Reuters.

Aliat apropiat al Rusiei, Belarusul a spus în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte drept „operaţiunea sa specială” din Ucraina, dar a servit ca rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste frontieră la 24 februarie.

Minskul a acuzat timp de mai multe luni că ţările NATO concentrează soldaţi la graniţele sale – Polonia, Lituania şi Letonia fiind membre ale Alianţei – şi a spus că îşi sporeşte numărul şi intensitatea propriilor exerciţii militare ca răspuns.

„SUA şi aliaţii lor continuă să îşi sporească prezenţa militară la graniţele Republicii Belarus”, a declarat şeful Statului Major, Viktor Gulevici.

„Grupurile deja existente au crescut de peste două ori în ultimele şase luni, în cantitate şi calitate”, a adăugat el.

Belarusul desfăşoară de asemenea unităţi de apărare aeriană, de artilerie şi de rachete pentru exerciţii în vest, a mai spus Gulevici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here