Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat joi Statul Major al Forţelor Armate franceze, informează AFP.

„Pus în funcţiune de o circa o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acţiune Mamba (…) poate să asigure o bulă de protecţie în avantajul forţelor care operează în zonă”, a precizat Statul Major francez într-un comunicat citat de Agerpres.

Colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Statului Major francez, a explicat în timpul unei conferinţe de presă că sistemul Mamba este „înainte de toate menit să protejeze baza aeriană a NATO” care găzduieşte mai multe mii de soldaţi.

„Aceasta este prima sa menire”, a insistat el.

Sistemul francez este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.

Forţe armate franceze sunt prezente în România de pe 26 februarie. Însă această desfăşurare în regim de urgenţă a circa 500 de militari francezi a fost de atunci permanentizată, integrând în alternanţă o companie belgiană sau olandeză.

„Ea face parte din cele patru batalioane suplimentare desfăşurate de NATO pe flancul oriental al Europei”, cu Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.

Această desfăşurare se înscrie „în cadrul întăririi posturii disuasive şi defensive a NATO pe flancul estic al Europei”, subliniază Statul Major francez.

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiunile NATO şi pe flancul estic al Europei”, a accentuat colonelul Ianni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here