Caută
Close this search box.

Pictorul Henry Mavrodin a încetat din viaţă

Pictorul Henry Mavrodin a murit la vârsta de 84 de ani, anunţă miercuri Uniunea Artiştilor Plastici, într-o postare pe Facebook.

„Maestrul Henry Mavrodin a plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în postarea UAP.

Directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, deplânge la rândul său moartea lui Henry Mavrodin, „unul dintre cei mai cultivaţi artişti români”.

„Ştiu că nu era simpatizat de toată lumea (cine e?)… Era, uneori, cinic, alteori, afişa un soi de aroganţă, iar cineva mi-a spus că ar fi fost arghirofil… Nu ştiu. Cert este că eu l-am cunoscut drept unul dintre cei mai cultivaţi artişti români. Avea spirit, citise biblioteci întregi şi văzuse marile muzee ale lumii, cu ochii şi cu mintea, era acasă la el în orice cultură, era un maestru în adevăratul sens al cuvântului şi a fost un demn urmaş al lui Corneliu Baba. Mare pierdere pentru arta românească! Dumnezeu să îl odihnească pe Henry Mavrodin!”, a scris miercuri Niţulescu pe Facebook.

Pictorul Henry Mavrodin

Născut la 31 iulie 1937 în Bucureşti, pictorul Henry Mavrodin a urmat în perioada 1953-1957 Şcoala medie de Arte Plastice, iar între 1957-1963, Institutul de Arte Nicolae Grigorescu din Bucureşti.

A fost profesor de desen şi pictură la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (1991-2001), decanul Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (1996-2001), profesor la Universitatea Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti (2001-2006). A predat cursuri la Facultatea de Filologie, Universitatea din Bucureşti, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti.

De-a lungul carierei a avut expoziţii personale în România, Italia, Suedia, Ungaria, Franţa.

Are lucrări personale în Muzeul de artă contemporană, Moderna Museet din Stockholm, Suedia.

Pentru activitatea sa a fost distins cu prestigioase premii naţionale şi internaţionale. În 2019 a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler, decernat de preşedintele României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri