Arta este „o meserie extrem de liberală” şi ar trebui să fie sprijinită, şi nu încurcată de stat, a afirmat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la inaugurarea galeriei de artă „The H Gallery”, un spaţiu dedicat artei contemporane.

Este un mesaj pe care vreau să-l dau. Eu am, sigur, o funcţie trecătoare şi ştiu lucrul acesta, pentru că mandatele la miniştri sunt destul de scurte, dar nu persoana mea contează, ci faptul că acest cetăţean care ocupă funcţia de ministru al Culturii în acest moment dă un semnal că apreciază şi că încurajează fenomenul artistic şi în zona privată, sau mai ales în zona privată, pentru că, până la urmă, arta este o meserie extrem de liberală, iar ea nu ar trebui decât să fie sprijinită de stat, nu încurcată„, a declarat Romaşcanu.

El şi-a exprimat satisfacţia că, postpandemie, oamenii „se mişcă” pentru a organiza diverse acţiuni culturale.

„Văd postpandemie foarte multe lucruri care mă bucură, foarte multe festivaluri, pe lângă cele ale Ministerului Culturii şi ale instituţiilor subordonate. Sunt festivaluri private, sunt foarte multe manifestări pe care Ministerul Culturii le sprijină prin finanţarea programelor prioritare, dar sunt iniţiative private. Asta e o iniţiativă minunată – ‘The H Gallery’. (…) Mă uit, îmi place, important este că această nevoie uriaşă de galerii tinde şi începe să fie acoperită de iniţiative care pun în faţa publicului spaţii din secolul XXI. Suntem obişnuiţi să vedem galerii îmbătrânite, puţin vizitate. Şi e bine că e şi aşa, dar sunt foarte mulţi oameni care sunt prieteni de-o viaţă, care se întâlnesc, beau un pahar de ceva şi pe urmă pleacă. Nu! O galerie trebuie să fie mai mult decât atât”, a arătat ministrul Romaşcanu, potrivit Agerpres.

Lucian Romaşcanu a anunţat că Ministerul Culturii este „în măsură” să sprijine arta contemporană.

Suntem în măsură să sprijinim, avem acest program de finanţare pe proiecte prioritare şi care anul acesta a avut destul de mulţi ani. Este pentru prima oară, de exemplu, când Art Safari, care deja este un fenomen în zona artelor plastice, primeşte finanţare de la Ministerul Culturii. Vreau să găsim, împreună cu autorităţile locale, o formulă de legiferare astfel încât să fie puse la dispoziţia artiştilor foarte multe spaţii, care pot fi spaţii neconvenţionale, actualmente părăsite, pentru că lucrurile sunt extrem de simple dacă le privim aşa. Oamenii au în casă tablouri, arta e făcută să te bucure. (…) Din păcate, s-a creat, de-a lungul timpului, o separare între artă şi public. Marele public crede că arta este un apanaj al elitelor. Nu. Arta este pentru oameni. Şi atunci, cu cât mai multe galerii avem, cu atâtea tablouri vii ale unor pictori vom găsi pe pereţii caselor„, a spus el.

Ministrul Culturii a mai arătat că va susţine printr-o lege „înfiinţarea de spaţii pentru arta modernă şi achiziţia de artă modernă de către autorităţile locale”, primul pas pe care îl are în vedere în acest sens fiind începerea, în perioada următoare, a unui nou program de achiziţie de artă contemporană.

Avem două milioane de lei la minister dedicate acestui proiect. Am vorbit cu Călin Dan (managerul Muzeului Naţional de Artă Contemporană – n.r.), el are experienţa acestui tip de achiziţii, o vom mai face şi vom itinera acele lucrări, pentru ca lumea să vadă arta contemporană„, a menţionat Lucian Romaşcanu.

Expoziţia de debut din cadrul galeriei îl are în prim-plan pe Lucian Hrisav (n. 1994), prin intermediul expoziţiei „Semnal vs. Zgomot”, un solo show al artistului în colaborare cu H’art Gallery.

Galeristul şi curatorul Dan Popescu, proprietar al galeriei H’art din Bucureşti, a spus că Lucian Hrisav este din generaţia născută după 1989, fiind „absolut spectaculos” să vezi artişti familiarizaţi cu digitalul, internetul şi fructificând avantajele aşa-zis „tehnologice”. „El le preia şi dă seama de ele într-o tehnică foarte veche, cea a picturii, a pigmentului pe pânză. Ce îl diferenţiază şi îl face extrem de contemporan este faptul că lucrările lui sunt făcute cu spray„, a spus curatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.