Caută
Close this search box.

Suedia va solicita aderarea la NATO

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ”eră” pentru ţara scandinavă, relatează agenţiile France Presse, Reuters şi DPA.

”Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei”, a declarat Andersson într-o conferinţă de presă alături de Ulf Kristersson, liderul principalului partid de opoziţie suedez, Moderaţii.

”Părăsim o eră pentru a intra în una nouă”, a adăugat şefa executivului de la Stockholm, citată de Agerpres.

Suedia şi Finlanda şi-au anunţat deja dorinţa de a-şi depune candidaturile simultan.

”Ne aşteptăm ca aceasta (aderarea) să nu ia mai mult de un an”, cu ratificarea necesară din partea celor 30 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, a declarat lidera guvernului social-democrat suedez.

Ea a menţionat că intenţionează să predea cererea oficială de aderare la Alianţă până miercuri inclusiv, pentru a se sincroniza cu Finlanda, şi a precizat că pentru moment Suedia nu vede vreo ameninţare militară directă împotriva sa.

Anterior în cursul zilei de luni, guvernul minoritar condus de Partidul Social-Democrat a luat decizia oficială de a cere intrarea Suediei în NATO, după ce un pas similar făcut de Finlanda, decizii care vor modifica harta geopolitică a Europei Nordice.

”Există o largă majoritate în parlamentul Suediei pentru aderarea la NATO”, a spus premierul Andersson în urma unei dezbateri desfăşurate luni dimineaţă în Riksdag (forul legislativ de la stockholm).

”Cel mai bun lucru pentru Suedia şi populaţia suedeză este să adere la NATO”, a continuat ea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri