Caută
Close this search box.

Angela Merkel: Izolarea Rusiei nu e posibilă pe termen lung chiar dacă Vladimir Putin a comis o „mare greșeală”

Fostul cancelar german Angela Merkel susține că izolarea Rusiei nu este posibilă pe termen lung chiar dacă președintele rus a comis o „mare greșeală” atunci când a invadat Ucraina, transmite Bloomberg.

Nu există nicio scuză pentru această agresiune brutală”, a declarat fostul lider german, într-un interviu susținut pe scena unui teatru din centrul Berlinului.

Deși Angela Merkel (67 de ani) a rămas activă în culise, a fost vorba despre prima sa apariție publică după predarea de ștafetă din decembrie.

Ea avea să rupă tăcerea în ceea ce privește războiul din Ucraina săptămâna trecută, când a participat la un eveniment privat organizat de un grup sindical și a condamnat „barbarul război de agresiune” al Rusiei. Tot atunci, fostul cancelar vorbea despre o „rupere profundă” în istoria postbelică a Europei.

În cele șase luni de când a făcut un pas în spate, perspectivele Germaniei s-au schimbat dramatic. Invazia Rusiei în Ucraina a expus cea mai mare economie a Europei și a ridicat semne de întrebare cu privire la politicile Angelei Merkel, inclusiv în ceea ce privește lipsa de investiții în sectorul de apărare și sporirea dependenței față de importurile de energie rusă.

Cu toate că nu a apărut pe scena publică, Angela Merkel a rămas activă în spatele ușilor închise. Ea l-a sunat în mod repetat pe Vladimir Putin după momentul 24 februarie și a discutat cu liderul rus despre un posibil armistițiu, spune o persoană familiară cu agenda fostului cancelar german.

Actualul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, știa de convorbiri și a fost informat în mod regulat despre rezultatele tratativelor, mai spune persoana respectivă. Vladimir Putin a încetat să o mai sune înapoi pe Angela Merkel acum circa șase săptămâni, a adăugat aceeași persoană.

Întrebată marți dacă a interacționat cu Vladimir Putin, Angela Merkel a evitat să răspundă direct, spunând că nu ar face nimic din ceea ce nu a rugat-o guvernul german să facă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri