Caută
Close this search box.

Casa Albă îşi apără decizia de a trimite Ucrainei noi sisteme de rachete

Casa Albă și-a apărat decizia de a trimite Ucrainei noi sisteme de rachete cu o rază de acțiune mai mică decât cea solicitată de ucraineni, de 200 de mile, spunând că SUA au apreciat că sistemele cu o rază de acțiune de 49 de mile sunt ceea ce are nevoie țara în acest moment, scrie CNN.

„Am încercat să le oferim ucrainenilor exact ceea ce credem că au nevoie pentru a putea respinge acest asalt rus asupra țării lor. Asta a funcționat în primele zile, ucrainenii au reușit să câștige bătălia pentru Kiev și să îi îndepărteze pe ruși de capitala lor, acum conflictul s-a mutat într-o fază diferită în sudul și estul țării”, a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională Jon Finer pentru CNN.

Noile arme vor spori capacitatea Ucrainei, a spus Finer, și „le va da posibilitatea de a lovi cu precizie țintele rusești de pe câmpul de luptă”.

Administrația Biden va trimite Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, fabricate în SUA, cunoscute sub numele de HIMARS. Raza maximă de acțiune a sistemelor este de aproximativ 300 de kilometri.

„Credem că acest lucru răspunde nevoilor lor”, a declarat Finer atunci când a fost presat cu privire la cererea Ucrainei pentru sisteme cu rază de acțiune mai mare.

Statele Unite, a adăugat el, au cerut Ucrainei „asigurări că nu vor folosi aceste sisteme pentru a lovi în interiorul Rusiei” ci pentru a apăra teritoriul ucrainean.

Finer a reacționat, de asemenea, la declarația Rusiei de miercuri dimineață, potrivit căreia acțiunea SUA „pune gaz pe foc”.

SUA, a spus el, nu negociază pachetele sale de sisteme de securitate pentru Ucraina.

„Rusia a provocat singură această situație, lansând o invazie într-o țară suverană de pe teritoriul său. Așa că am fost foarte clari și transparenți cu privire la ceea ce vom face”, a spus el.

El a refuzat să comenteze cu privire la câștigurile rusești în regiunea estică Donețk, numind această fază „o fază foarte dificilă a luptelor”. Această fază, a prezis Finer, se va desfășura „pe o perioadă de săptămâni și luni și poate chiar mai mult timp”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri