Caută
Close this search box.

Consilier de stat (Administraţia Prezidenţială): Pandemia de COVID-19 a limitat numărul oportunităţilor pentru tineri

Pandemia de COVID-19 a limitat numărul oportunităţilor pentru tineri, iar accesul pe piaţa muncii a devenit mult mai dificil, a declarat, vineri, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Cătălina Galer.

„Pandemia de COVID-19 a limitat destul de mult numărul oportunităţilor disponibile pentru tinerii din întreaga lume (…), iar accesul pe piaţa muncii a devenit mult mai dificil, lipsa de experienţă fiind una dintre problemele majore în ceea ce priveşte obţinerea unui loc de muncă.

Traversăm o perioadă complicată, în care ne confruntăm cu crize multiple şi tocmai din cauza acestui context dificil este foarte important să ne aplecăm cu mai multă atenţie şi preocupare asupra tinerilor”, a spus Cătălina Galer, la o conferinţă dedicată implicării civice organizată de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România alături de două asociaţii franceze.

Ea a precizat că, potrivit datelor Eurostat, România are al doilea cel mai mare număr de tineri cu vârste între 15 şi 29 de ani care nu sunt integraţi pe piaţa muncii şi nici nu urmează programe de formare sau educaţie, ca atare a subliniat că nevoia de intervenţie în această sferă, potrivit Agerpres.

„Programul preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene este extrem de semnificativ în domeniul tineretului şi mai ales în acest context, în care celebrăm Anul European al Tineretului, tocmai pentru că vizează promovarea în rândul tinerilor, consolidarea dialogului cu aceştia şi a mobilităţii tinerilor voluntari, inclusiv prin crearea acestui serviciu civic european.

Potenţialul extraordinar şi energia generaţiilor tinere trebuie să fie un catalizator în procesul de îmbunătăţire a programelor din domeniul tineretului (…) preşedintele Klaus Iohannis a susţinut întotdeauna nevoia de înţelegere a rolului pe care tinerele generaţii îl au în dezvoltarea societăţilor noastre şi în găsirea de soluţii la provocările actuale”, a adăugat Cătălina Galer.

La rândul său, preşedintele Consiliului Tineretului din România, Gabriel Carnariu, a semnalat că, în general, tinerii în ţara noastră preferă să nu facă voluntariat, pentru că au alte priorităţi. În acelaşi timp, el a atras atenţia că în România nu există o cultură a voluntariatului.

Potrivit reprezentanţilor Institutului Francez, în cadrul prezentării priorităţilor Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii europene din 9 decembrie 2021, preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, şi-a anunţat intenţia de a promova un serviciu civic european.

Un astfel de sistem, care există în Franţa, Germania, Italia şi Luxemburg, permite oricărui cetăţean european cu vârsta sub 25 de ani să efectueze un schimb universitar sau de ucenicie, un stagiu sau o acţiune asociativă cu durata de până la şase luni într-un alt stat membru al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri