Caută
Close this search box.

Deputat UDMR: O bulină roşie pentru ministrul Educaţie – stabilitatea învăţământului minorităţilor naţionale

sorin cîmpeanu

Deputatul UDMR Szabo Odon a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple a USR împotriva ministrului Educaţiei, că există mai multe argumente pentru ca Sorin Cîmpeanu să continue în această funcţie, menţionând, între altele, existenţa stabilităţii învăţământului pentru minorităţile naţionale.

„O politică în educaţie care să fie şi cu succes are nevoie de două lucruri esenţiale: un consens naţional în care să convenim cu toţii că nu vom schimba, în general, acea legislaţie pentru o perioadă dată de cel puţin cinci, şase ani, doar eventual cu mici reglaje.

Şi a doua chestiune: o stabilitate a celor care implementează acea politică pe care am creat-o în consens. Din păcate, în ultimii ani nu am avut niciuna dintre acestea, cu excepţia României educate. Sper ca aceasta să ajungă şi la finalitate şi mulţumesc domnului ministru că a dat un calendar realist în care acesta poate într-adevăr să fie implementat şi nu până în toamnă sau foarte repede, în care ne-am fi trezit că nu putem să punem în practică acele idei valoroase la care aţi contribuit şi dumneavoastră şi noi cu toţii”, a afirmat deputatul UDMR, citat de Agerpres.

Potrivit lui Szabo Odon, USR face în moţiunea simplă un reproş la adresa lui Sorin Cîmpeanu că a fost ministru în ultimele trei guverne.

„Stimaţi colegi, dacă nu avem un ministru care este mai mult de un an pe funcţie, atunci nu ministrul conduce Ministerul, ci Ministerul conduce ministrul. Şi aceasta a fost una dintre problemele noastre, în general, de sistem, pentru că funcţionărimea din Minister conducea ministrul şi deciziile politice degeaba le luam noi în consens aici în Parlament.

Legile noastre erau perfecte şi, ulterior, în aplicare nu ne mai regăseam. Eu cred că e bine dacă avem miniştri care sunt stabili pe funcţie şi nu îi schimbăm de fiecare dată când ne convine sau nu ne convine”, a adăugat deputatul UDMR.

El a spus că sunt câteva elemente foarte importante legate de politizare.

„Stimaţi colegi, hai să nu fim ipocriţi. În prefecturi se ajungea prefect dacă dădeai un concurs într-o comună pe o funcţie publică şi ulterior a doua zi deveneai prefect, trebuia doar să treci printr-o haltă. Nu cred că era un lucru bun şi, în consens cu dumneavoastră la guvernare, am schimbat această ipocrizie.

Nu trebuie să transmitem societăţii că un om politic nu se poate pricepe la nimic şi de aceea nu poate să deţină o funcţie publică, indiferent dacă ea este învăţământ, în zona Ministerului de Interne sau în altă direcţie. Eu cred că trebuie să schimbăm această mentalitate şi acest lucru porneşte de la noi”, a mai spus deputatul UDMR, adăugând că „un om politic poate fi competent pe partea lui de competenţă şi poate să deţină o funcţie publică, chiar dacă este membru de partid”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri