”Drogurile revin” în Europa: uşor frânate în 2020 de criza sanitară cauzată de COVID -19, consumul şi oferta au revenit în 2021 la nivelul ridicat dinaintea pandemiei, avertizează un raport publicat marţi, care este, de asemenea, alarmant în legătură cu apariţia unor noi droguri de sinteză, relatează AFP.

Indicator de referinţă utilizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), analiza apelor uzate din 75 de oraşe din 25 de ţări (23 din Uniunea Europeană, Turcia şi Norvegia) relevă astfel ”o creştere generală a detectărilor” de canabis, cocaină, amfetamine şi metamfetamine.

Ecstasy (şi ingredientul său activ, MDMA) este singurul drog ”pentru care reziduurile au scăzut în majoritatea oraşelor studiate”, adaugă raportul.

Explicaţia preferată: multe ţări aveau închise cluburile de noapte, locurile preferate de consum de ecstasy şi MDMA, când a fost realizat acest amplu studiu, în primăvara anului 2021. Aceste două droguri sunt însă mult mai puţin răspândite decât canabisul: 2,6 milioane de adulţi au declarat că le-au consumat anul trecut, faţă de 22 de milioane (3,5 milioane pentru cocaină şi două milioane pentru amfetamine şi metamfetamine).

Oferta de droguri ”rămâne ridicată în UE” şi chiar depăşeşte ”nivelurile de dinainte de pandemie” pentru cocaină, potrivit Agerpres.

Un volum record de 213 tone de pudră albă a fost confiscat în UE în 2020, anul celor mai recente date disponibile, deşi a fost marcat de restricţii de călătorie şi închideri de locuri pentru evenimente festive legate de Covid. În 2019 au fost confiscate 202 tone.

”Acest indicator şi alţii sugerează că în prezent nu există nici un indiciu că tendinţa ascendentă a disponibilităţii acestui drog, observată în ultimii ani, s-a schimbat”, potrivit Observatorului.

În general, ”drogurile clasice nu au fost niciodată atât de accesibile şi continuă să apară noi substanţe cu doze mari”, a avertizat directorul (OEDT), Alexis Goosdeel, în cadrul unei conferinţe de presă online.

”Aproape tot ceea ce are un potenţial psihoactiv astăzi riscă să apară pe piaţă”, a adăugat el, menţionând ”un risc real în ceea ce priveşte sănătatea publică”.

În 2021, 52 de noi substanţe psihoactive (NPS) au fost semnalate pentru prima dată, ”una pe săptămână, comparativ cu două acum 25 de ani”, a precizat Goosdeel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.