Caută
Close this search box.

Pepenii de Dăbuleni, greu de vândut. Producătorii se plâng că nu au unde sa vândă marfa și că sunt nevoiți să accepte prețuri de nimic oferite de intermediari

Recoltă bună, clienți puțini. Așa stau lucrurile anul acesta în țara pepenilor de la Dăbuleni, județul Dolj. Deși este un an rodnic, producătorii se plâng că nu au unde sa vândă marfa și că sunt nevoiți să accepte prețuri de nimic, oferite de intermediari. Tariful en-gross a rămas la fel ca anul trecut, deși cheltuielile s-au dublat o dată cu scumpirea energiei și a carburanților.

Familia Mușat din Dãbuleni cultivă pepeni de când se știe. Chiar dacã anul acesta vremea a fost schimbătoare, recolta este bună. Gospodarii preferã sã vândã pepenii direct din câmp, en-gross, la prețul de 2 lei pe kg. Și cred că vor rămâne și cu mic profit, chiar dacă cheltuielile au crescut simțitor față de anul trecut.

Alți fermieri nu sunt atât de optimiști. Spun că inflația le-a înghițit profiturile, iar vânzarea merge prost. Chiar și așa agricultorii preferă să vândă recolta la tonă – intermediarilor, decât să meargă în piețe.

Din cauza scumpirilor suprafața cultivată cu pepeni a scăzut anul acesta.

O soluție pentru obținerea unor prețuri mai bune ar fi asocierea producătorilor însă puțini au făcut acest pas. În Dãbuleni, existã o singurã cooperativã agricolă, care nu a funcționat însă niciodatã pentru cã membrii fondatori nu au desemnat și un manager care sã o administreze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri