Caută
Close this search box.

Rusia aruncă noi plase narative. Condiţionează deblocarea porturilor Ucrainei de deminarea Mării Negre

rusia

Rusia a anunțat că două porturi ucrainene importante de la Marea Azov, capturate de forțele ruse, sunt gata să reia transporturile de cereale, dar Kremlinul a spus că Kievul trebuie să demineze căile maritime către porturile sale pentru ca exporturile să aibă loc, potrivit Reuters.

Rusia a ocupat mari părți ale coastei Ucrainei în aproape 15 săptămâni de război, iar navele sale de război controlează Mărea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și ducând la creșterea prețului cerealelor. Peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că până la toamnă s-ar putea ajunge la 75 de milioane de tone.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Ucraina trebuie să demineze căile maritime către porturi pentru ca navele să reia exportul de cereale.

„Acest lucru va permite navelor, odată verificate de militarii noștri, să intre în porturi, să încarce cereale și, cu ajutorul nostru, să meargă în apele internaționale”, a declarat Peskov.

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a declarat că porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol, pe care forţele ruse le-au capturat, au fost deminate şi sunt gata să reia transporturile de cereale. Rușii au fost acuzați în mai multe rânduri că au încărcat cereale furte din Ucraina pe care le-au dus în Siria.

Ucraina ar avea nevoie de aproximativ șase luni pentru a demina porturile sale de la Marea Neagră, a declarat viceministrul ucrainenean pentru politica agricolă, Taras Vîsoţki.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri