Caută
Close this search box.

Structură educaţională maghiară completă, creată în Transilvania cu sprijinul Ungariei

viktor orban

„Cu sprijinul Guvernului ungar, în Transilvania a fost creată o structură educaţională maghiară completă, de la creşă până la universitate”, a anunțat Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei premierului ungar, potrivit Rador, care citează MTI.

Oficialul maghiar a făcut declarația după inaugurarea unui centru romano-catolic, cu program prelungit pentru preşcolari, „Casa Márton Áron”, la Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

Politicianul a mai spus că în paralel cu acest eveniment, la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş s-a desfăşurat ceremonia de încheiere a anului universitar, instituţie de învăţământ superior care a fost înfiinţată în urmă cu 22 de ani cu sprijinul statului ungar.

„Datorită Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra etapă, în Transilvania a fost creată şi consolidată o structură educaţională completă de limba maghiară.

Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, concrete -, atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100.000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

El a mai spus că numărul investiţiilor (reabilitări şi construcţii noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat în urmă cu 5 ani şi jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, se apropie de 1.000.

În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376, cu o investiţie totală de aproximativ 33 de miliarde de forinţi (82,21 milioane euro).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri